El Col·legi de l'Advocacia de Girona va expedientar 26 col·legiats el 2022

El degà va rebre 110 queixes ciutadanes, i entre les sancions imposades hi ha dues suspensions d’exercir al torn d’ofici durant 1 any

Albert Sierra, degà del Col·legi de l'Advocacia de Girona.

Albert Sierra, degà del Col·legi de l'Advocacia de Girona. / MARC MARTI FONT

Ariadna Sala

Ariadna Sala

El Col·legi de l’Advocacia de Girona va incoar l’any passat 26 expedients disciplinaris contra advocats col·legiats, bé a conseqüència d’una queixa ciutadana o per actuació d’ofici del mateix Col·legi davant una infracció. 

En total, va rebre 110 queixes interposades per ciutadans, i de les quals un 24% va acabar amb un expedient disciplinari obert després de la respectiva investigació interna. El Col·legi va decidir suspendre del torn d’ofici a quatre col·legiats, dos durant un mes i la resta durant un any i un dia. 

El nombre de queixes rebudes ha baixat respecte de l’any passat i es manté estable des de la pandèmia. L’any anterior se n’havien interposat 176. Pel que va a l’evolució dels expedients disciplinaris, es manté en xifres semblants a anys anteriors, tot i que l’any 2021 va tocar sostre amb la xifra més elevada des de 2011, quan se’n van incoar 41. 

Un cop es rep una queixa, la Junta de Govern és qui té la potestat d’investigar-la, i en molts casos es desestima per falta de viabilitat, com ara atribuir a l’advocat la responsabilitat de perdre un judici per mala estratègia. En tot cas, si es detecta una actuació o actitud deontològicament reprovable, el Col·legi pot adoptar diverses mesures cautelars en funció de la gravetat del cas. Segons consta als estatuts de l’òrgan, les infraccions disciplinàries més greus poden comportar mules de fins a 50.000 euros i l’expulsió, reservada a la reiteració d’una infracció molt greu. D’altra banda, durant l’any passat el Col·legi va tramitar 20.479 expedients d’assistència jurídica gratuïta i va fer 15.831 assistències a detinguts. Pel que fa al torn d’ofici, es van comptabilitzar 17.597 actuacions, un 5% més que l’any 2021.

Menys advocats

Segons consta al cens de lletrats inscrits del Col·legi, l’any 2022 va tancar amb 1.892 col·legiats dels quals 882 són dones. Durant els últims dos anys ha perdut una cinquantena d’advocats, ja que s’han registrat més baixes (93) que altes (73).

En últim lloc, el servei d’orientació a la mediació va dur a terme 68 sessions informatives, la majoria sobre conflictes familiars (demandes de divorci, guàrdia i custòdia, etc.), i també sobre casos de dret civil, com ara conflictes veïnals i de propietat. En 12 dels casos es va arribar a un acord signat per ambdues parts.