Reconeixen investigadors gironins per a un estudi de la detecció de l’esclerosi

El projecte de recerca vol identificar biomarcadors en sang que ajudin a predir quina serà la progressió del deteriorament cognitiu en pacients

L’equip investigador premiat, al Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt.

L’equip investigador premiat, al Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt. / Idibgi

Laura Teixidor

Laura Teixidor

L’associació Esclerosis Múltiple España (EME) ha atorgat un ajut per finançar una recerca sobre esclerosi múltiple que durà a terme l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (Idibgi) i els hospitals Dr. Josep Trueta de Girona i Santa Caterina de Salt. El projecte està enfocat a trobar nous biomarcadors en sang que ajudin a predir quina serà la progressió del deteriorament cognitiu en pacients amb aquesta malaltia neurodegenerativa.

Un dels principals reptes en el tractament de l’esclerosi múltiple és la detecció precoç del deteriorament cognitiu, ja que aquest es vincula amb la discapacitat física i la progressió de la malaltia. La detecció se sol produir en una fase avançada de la malaltia, fet que dificulta l’aplicació de tractaments efectius. 

El projecte de recerca, que ha rebut un impuls de l’associació EME amb una beca de 25.000 euros, busca canviar aquesta situació i permetre una detecció del deteriorament cognitiu en les primeres fases de la malaltia, la qual cosa milloraria l’atenció i el tractament dels pacients afectats.

Per aconseguir-ho, l’equip investigador, liderat pel Dr. Lluís Ramió i Torrentà, cap del grup de recerca en Neurodegeneració i Neuroinflamació de l’Idibgi, i cap del Servei de Neurologia dels hospitals Trueta i Santa Caterina, i per la Dra. Ana Quiroga, investigadora del mateix grup, realitzarà un seguiment a llarg termini de pacients amb esclerosi múltiple durant un període de 10 anys. A través de l’anàlisi de mostres de sang, l’equip vol identificar els biomarcadors que permetin detectar el deteriorament cognitiu en les etapes més inicials de la malaltia.

«El nostre treball busca millorar la qualitat de vida de les persones amb esclerosi múltiple. Una detecció primerenca permetrà aplicar tractaments més específics i, així, avançar cap a una atenció més personalitzada i efectiva per a les persones que afronten els desafiaments del deteriorament cognitiu a l’esclerosi múltiple», explica el Dr. Ramió.

Coneguda com la malaltia de les mil cares, l’esclerosi múltiple és una patologia autoimmune i degenerativa del sistema nerviós central que afecta el cervell i la medul·la espinal. Sense cura, és una de les malalties neurològiques més comunes entre la població de 20 a 40 anys, amb més d’un miler d’afectats a Girona. De fet, és la causa més freqüent de discapacitat neurològica en adults joves i afecta tres vegades més dones que homes.

Durant els darrers anys s’han incrementat el nombre de persones que reben el diagnòstic dins la franja d’edat d’entre els 50 i els 60 anys. Diversos estudis ho atribueixen a canvis en hàbits que potencien factors protectors del debut clínic de la malaltia: disminució de l’hàbit tabàquic, seguir una dieta pobra en sal i greixos, dieta mediterrània, més aliments rics en vitamina D o l’exercici físic. La creixent conscienciació, especialment en els països desenvolupats, per seguir un estil de vida més saludable s’adverteix com un factor que contribueix a endarrerir l’aparició dels símptomes associats a la malaltia.

Seguiment al 85% de casos

La Unitat de Neuroimmunologia i Esclerosi Múltiple de Girona segueix aproximadament el 85% dels casos que hi ha a la demarcació, ofereix una atenció integral als pacients i les famílies des de la detecció de la malaltia i també realitza recerca tant clínica com bàsica. 

A banda del vessant assistencial, la unitat fa recerca amb finançament públic i privat centrada en la descoberta de nous biomarcadors moleculars i d’imatge, en el deteriorament cognitiu i la rehabilitació cognitiva, en l’apoderament dels malalts o en l’ús de les noves tecnologies en la malaltia, per exemple per recollir i analitzar informació diversa dels pacients.

Les últimes línies d’investigació se centren en la fase prodròmica de la malaltia, és a dir, la d’abans que apareguin els símptomes més associats a l’esclerosi. I és que a part de la simptomatologia evident, molts anys abans en poden aparèixer de poc coneguts, que fins ara no es relacionaven amb la malaltia.

«Ens hem adonat que són un avís i que molts dels pacients que ara tenen la malaltia els van tenir prèviament», afirmava el doctor Lluís Ramió recentment a aquest diari, amb motiu del Dia Mundial de l’Esclerosi Múltiple.