Les morts per sobredosi a Girona s’estabilitzen després de la pandèmia

L’any 2021 hi va haver 22 víctimes, un 27% menys que el 2019

La majoria de víctimes són homes amb una mitjana de 44 anys

Subministrament de metadona al centre d’atenció i seguiment a les drogodependències de Girona.

Subministrament de metadona al centre d’atenció i seguiment a les drogodependències de Girona. / IAS

Laura Teixidor

Laura Teixidor

El nombre de persones que van morir el 2021 per sobredosi a la Regió Sanitària de Girona va ser de 22, xifra que confirma una estabilització des de la pandèmia. De fet, tot i que n’hi va haver tres més que l’any anterior, la xifra encara se situa lluny de les 30 víctimes registrades el 2019. Aquesta dada s’extreu de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de la província de Girona, a través de l’Agència de Salut Pública de Catalunya.

D’aquesta manera, les morts per sobredosi a Girona s’han estancat, seguint la tendència de Catalunya, on el 2021 es van produir 159 morts per reacció aguda a substàncies psicoactives (RASUPSI). Aquesta xifra és la més baixa des de 2017, any en què es va iniciar el registre d’aquest indicador i van ser 200 les persones mortes per sobredosi i confirmen la tendència descendent iniciada l’any 2020 amb 182 morts, un 19% menys que l’any anterior. Segons constaten experts, tot i que les persones amb dependència són força resilients als canvis en el seu consum per raons contextuals, sí que les interferències en el mercat, canvis en les dinàmiques socials i potser les limitacions en les investigacions forenses, han pogut ser factors que hagin influït en aquest canvi de tendència.

Respecte al 2021, el 70% de les morts es va produir al mateix domicili i això fa «més rellevant» l’educació en la prevenció i l’atenció per a les persones que conviuen amb una persona que consumeix drogues, segons constata el Departament de Salut. Perquè una bona informació per saber què cal fer davant una sobredosi pot evitar una mort.

Les dades de morts per sobredosi indiquen que principalment són homes amb una mitjana d’edat de 44 anys. En la majoria dels casos, les persones havien consumit diverses substàncies a la vegada, entre les quals hi ha la cocaïna, els opioides, els hipnosedants i l’alcohol com les més freqüents.

El Departament de Salut es va sumar ahir a la commemoració del Dia Internacional de la Sensibilització sobre la Sobredosi, que se celebra cada 31 d’agost per conscienciar a la ciutadania de l’impacte mortal que tenen les sobredosis per drogues, per informar els agents clau sobre com actuar per prevenir-les, així com per recordar aquelles persones que han perdut la vida.

El 70% de defuncions es va produir al mateix domicili i això fa més «rellevant» l’educació en la prevenció

El Programa de Prevenció de la Sobredosi de Catalunya és un referent en l’àmbit europeu i estatal; el Plan Nacional sobre Drogas el reconeix com a prioritari i l’inclou dins l’Estrategia Nacional sobre Drogas del Ministeri de Sanitat. Les actuacions del programa compten, també, amb l’aval d’organismes i institucions internacionals com l’Observatori Europeu de Drogues i Toxicomanies (EMCDDA), que reconeix l’eficàcia dels programes de formació en l’ús de naloxona com a estratègia clau per reduir les morts per sobredosis per opioides, juntament amb les sales de consum supervisat i els programes de tractament amb agonistes opioides.

En el cas dels opioides, l’administració de naloxona com a antídot per combatre les sobredosis i la formació entre les persones usuàries en l’ús d’aquest fàrmac són decisius per evitar les morts per sobredosi. Des dels inicis del programa (2009) fins a l’any 2022, a Catalunya s’han format 14.551 persones com a agents actius per a la identificació i atenció de la sobredosi amb naloxona i s’han repartit un total de 15.914 vials.

Catalunya té quinze sales de consum supervisat

Actualment, Catalunya disposa de quinze sales de consum supervisat que atenen cada any prop de 2.500 persones amb més de 100.000 consums. Cal destacar que cap de les sobredosis que es produeixen en aquests espais acaba en mort, és a dir que la mort per sobredosi és evitable si s’actua a temps. Aquests espais estan en marxa des del 2009 a través del Programa de Prevenció de la Sobredosi. També es van implementar centres d’atenció i seguiment a les drogodependències (CAS) i serveis de reducció de danys.

Subscriu-te per seguir llegint