Els incendis forestals de 2023 cremen un 78% menys d'hectàrees que el 2022

L’incendi més destacat durant la campanya forestal ha estat el de Portbou a principis d'agost i que va afectar 531 hectàrees

El conseller Elena qualifica la campanya de "molt positiva" però avisa que s'ha d'estar "amatent" tot l'any

El balanç de la campanya forestal 2023 s'ha dut a terme al Marquet de les Roques de Sant Llorenç Savall

El balanç de la campanya forestal 2023 s'ha dut a terme al Marquet de les Roques de Sant Llorenç Savall / Albert Hernàndez / ACN

ACN

Des de l'1 de gener i fins al 15 de setembre han cremat 1.521 hectàrees per incendis forestals a Catalunya, un 78% menys que el 2022. D'aquestes, 883 ho han fet fora de l'època estival. Un fet que ha destacat el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, aquest divendres en el balanç de la campanya forestal 2023, feta al Marquet de les Roques de Sant Llorenç Savall (Vallès Occidental): "La campanya d'estiu no existeix, és la campanya permanent". Per això, ha remarcat que cal estar "amatent" la resta de l'any. Elena ha qualificat aquestes xifres de "molt positives", tenint en compte, ha apuntat, que l'any anterior es van cremar 6.800. També ha destacat que s'han registrat menys incendis, un total de 521, quan el 2020 es van notificar 600.

El titular d'Interior també ha explicat que s'han duplicat els focs de menys d'una hectàrea. "Això significa que s'actua més ràpid i amb més eficàcia", ha celebrat. Així mateix, ha assenyalat una major conscienciació ciutadana, amb una rebaixa d'un 15% de les cremes provocades, passant del 90 al 75%.   

Per tot plegat, ha afirmat que s'ha superat "novament amb èxit una campanya forestal molt difícil" i ha recordat que el tret de sortida del perídoe contra els incendis forestals es va fer a l'abril, en un context "de molta calor, molta sequera i vent".

Tres grans incendis, un a l'estiu

El cap dels Bombers, David Borrell, ha recalcat la situació "anormal" amb la declaració d'incendis tan "primerenca", en referència als focs de l'abril a la Granja d'Escarp (Segrià), que va afectar 600 hectàrees, i a Portbou, amb prop de 600 hectàrees calcinades

El març d'enguany els Bombers van actuar en 746 focs, quan el 2022 van ser-ne 290. Una tònica que es va mantenir a l'abril: 610 enguany per 288 l'any passat. L'arribada de pluges al juny van fer variar aquests guarismes i les dades es van capgirar, amb un descens considerable en comparació al 2022: van treballar en 657 incendis, quan el mateix mes de l'any passat ho havien fet en 1.224 focs. A l'agost, però, el risc es va incrementar i un gran incendi va afectar novamen Portbou. En aquest cas, 573 hectàrees, sent l'únic gran foc de l'estiu.

D'aquesta manera, la campanya forestal -que abraça els mesos més crítics-. ha tancat amb 221 focs i 668 hectàrees abrasades.  

17 dies amb el nivell 3 del Pla Alfa

Segons les dades recopil·lades aquest divendres, fins ara els Agents Rurals han activat el nivell 3 del Pla Alfa -perill molt alt/extrem- durant 17 dies. Entre els dies 21 i 29 d'agost es va viure el pitjor episodi, amb la mesura estesa a 70 municipis de 13 comarques i la restricció d'accessos a set espais naturals protegits: Garraf, Montsant, Montmell-Marmellar, els Ports, Montsec d’Ares, Montsec de Rubies i Baronia de Rialb.

Tot i així, aquest estiu hi ha hagut menys dies de perill extrem que l'any passat, quan el nivell 3 va estar activat en 26 jornades.