«Ryanair incompleix la política de seient de franc dels nens amb els seus pares»

Un mallorquí denuncia que l’aerolínia se salta la pròpia política i obliga a la seva web a pagar per les butaques dels menors perquè no viatgin sols

Un avió de la companyia Ryanair sortint de l’aeroport de Girona.

Un avió de la companyia Ryanair sortint de l’aeroport de Girona. / David Aparicio

Myriam B.Moneo

Des que les aerolínies van començar a cobrar pels seients, va arriba el caos als embarcaments. Per tant, si vas sumant complements, volar en una companyia de baix cost ja no és tant barat. S’opta per acceptar la plaça gratuïta i després ja a l’avió es negocia amb altres passatgers per poder volar amb l’acompanyant, amb la mediació de les tripulacions i els coneguts plets quan el que ja han pagat per la plaça defensa el seu dret a no moure’s. Hi ha una excepció, les reserves familiars: els menors tenen seient gratuït al costat dels seus pares. En teoria. 

El mallorquí David de Biase ha comprovat aquesta setmana que Ryanair, la aerolínia principal de l’aeroport de Girona, «incompleix la seva pròpia política» i denuncia «la frustració que tens quan volen fer-te pagar per volar assegut amb els teus fills». 

Fins a quatre gratuïts

«La meva dona sempre paga», reconeix el mallorquí i avisa que l’aerolínia irlandesa no és l’única que t’obliga a pagar, «també ho fa Vueling». 

La setmana passada De Biase va ser el que es va encarregar de comprar els bitllets per a la família, dos adults i dos menors, amb Ryanair per volar a Madrid. A la web de l’aerolínia no podia reservar els seients familiars, malgrat el que explicita la pròpia low cost en la seva política: «És obligatori que els adults que viatgin amb nens menors de 12 anys (excepte nadons) reservin un seient . S’assignarà un seient reservat gratuït a un màxim de quatre nens (de 2 a 11 anys) per cada adult a la mateixa reserva. Així es garanteix que els pares i els nens puguin asseure’s junts durant el vol». En aquest cas, l’adult paga 4 euros per butaca amb la tarifa familiar.

«Per la mateixa normativa aèria no es pot separar els menors dels pares». Es va posar en contacte amb l’aerolínia. El seu xat bot va ser incapaç de donar-li resposta. Després de despatxar amb la intel·ligència artificial li va explicar a l’agent de Ryanair, també via xat, que no volia pagar 7,4 euros per seient, «en total, 30 euros d’anadi 30 més de tornada». I li va recordar la política de l’aerolínia amb les famílies. La treballadora li va recomanar «pagar per la reserva dels seients tant per als adults com per als nens», si es volia assegurar que no els separessin. En cas contrari «alternativament, la tripulació assignarà els seients» perquè els fills no viatgin sols.  

«Per la pròpia normativa aèria no es pot separar als menors dels seus pares», assegura De Biase, i critica que el «que està malament és que els ho permetin. He vist menors volant sols» quan es tracta de fer l’arranjament entre passatgers i no s’aconsegueix. La mateixa Ryanair diu clarament a la seva web que «per motius de seguretat, els nens menors de dotze anys s’han d’asseure al costat d’un adult acompanyant», remarca. 

Subscriu-te per seguir llegint