Comencen les formacions sobre productes menstruals a farmacèutics a Girona

El Govern els distribuirà de forma gratuïta i es podrà escollir entre una copa, calces o compreses

Inici de la formació de farmacèutics a Barcelona.

Inici de la formació de farmacèutics a Barcelona. / Departament d'Igualtats i Feminismes

DdG

El Departament d’Igualtat i Feminismes i el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya organitzen el proper dimarts 14 de novembre l’inici de les formacions territorials a Girona dirigides a farmacèutics sobre equitat menstrual i l’ús de productes menstruals reutilitzables.

Les farmàcies seran les encarregades, durant el primer trimestre de 2024, de la distribució gratuïta i universal de productes menstruals reutilitzables a totes les dones i persones menstruants de Catalunya.

 Es tracta d’una mesura inèdita a escala internacional que té per objectiu garantir el dret a l’equitat menstrual i permetrà escollir entre una copa, unes calces menstruals o compreses de tela, segons la preferència, a través d’un codi QR que es trobarà dins l’aplicació La Meva Salut. Es calcula que podran acollir-se a aquesta mesura al voltant de 2,5 milions de dones. «Es tracta d’una acció única al món que ens situa com a país capdavanter garantint el dret a l’accés igualitari als productes menstruals, a l’educació sobre el propi cos, i a la salut amb perspectiva de gènere», ha fet valdre la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre.

La jornada de formació a Girona es farà dimarts a l’Auditori Josep Irla de la seu de la Generalitat de Girona. Aquesta jornada té l’objectiu de donar a conèixer el funcionament de la distribució dels productes, resoldre dubtes i reforçar les competències del personal farmacèutic a l’hora d’oferir informació sobre la menstruació i el cicle menstrual i acompanyar en la tria dels productes. La informació personalitzada i l’assessorament de les farmàcies és clau per fomentar l’ús d’aquests productes i afavorir la seva correcta utilització, especialment per les persones que els utilitzen per primera vegada. 

A més, servirà per fomentar el coneixement de la població sobre el cicle menstrual i contribuir a erradicar l’estigma associat al fet de menstruar i els mites i tabús que poden tenir conseqüències greus en la salut de les dones. 

Segons explica la consellera Verge, aquesta mesura permetrà, a més, «trencar els mites i tabús sobre la regla que afecten el benestar i la salut de les dones, acabar amb la pobresa menstrual, generar un estalvi a les dones i famílies i fer-ho amb un compromís clar amb el planeta, amb productes sostenibles i també reutilitzables».