Aturen la instal·lació de 300.000 m² de plaques solars a Cornellà del Terri

L’Ajuntament suspèn per unanimitat les llicències per raons paisatgístiques i econòmiques

Projecten un parc de 6.800 plaques fotovoltaiques a Pals

Imatge d'arxiu d'un parc solar fotovoltaic.

Imatge d'arxiu d'un parc solar fotovoltaic. / Redacció

Redacció

L’Ajuntament de Cornellà del Terri va rebre l’avís, mesos enrere, d’un pla per a la construcció d’un macroparc solar de 30 hectàrees. La instal·lació estava prevista en uns terrenys privats situats entre Pujals dels Cavallers i Pujals dels Pagesos a través d’una empresa privada. Ara, el consistori ha aprovat de forma unànime la suspensió de la llicència per exectuar aquesta obra. 

Segons ha avançat Ràdio Banyoles l’alcalde de Cornellà del Terri, Salvador Coll «hem decretat la suspensió de llicències i hem refet i repensat la normativa urbanística per tal d’evitar aquests tipus d’infraestructures, que necessitarien unes torres com la MAT i aquestes línies d’alta tensió tornarien a creuar tot el territori des de Sant Julià de Ramis». L’empresa encarregada de la instal·lació tenia l’aprovació dels veïns de la zona, a qui els hauria llogat terrenys i amb qui ja havien iniciat els tràmits amb la Generalitat per tal de crear la infraestructura que arribava als 300.000 metres quadrats.

Coll també ha explicat que sempre han defensat l’autoconsum i que els ciutadans es beneficiessin de les energies renovables, però també diu que «aquí estem veient una empresa colonitzadora que fa negoci amb els veïns i com a municipi no veiem cap mena de benefici. Perjudica el municipi, a l’entorn, el paisatge i els negocis, com els restaurants i cases rurals que hi ha al voltant.»

La suspensió de les llicències urbanístiques es va aprovar de forma conjunta en el ple del passat dimarts, on també es detalla que s’estudiarà la ubicació d’instal·lacions per la generació d’energies renovables de no autoconsum. Amb tot, se suspenen les llicències que puguin tenir qualsevol relació amb el desenvolupament del projecte. 

Les fotovoltaiques, a part

Aquesta reforma de la normativa urbanística no afecta, però, a les instal·lacions de plaques fotovoltaiques per a l’autoconsum o la creació de comunitats energètiques, ja que el consistori s’ha mostrat favorable a potenciar-les. També està prevista la recollida de signatures en contra del macroprojecte reclamant la protecció del territori per fer-les arribar a la Generalitat de Catalunya.