Els pescadors d'encerclament gironins comencen una veda de dos mesos

L'aturada substitueix la proposta inicial de l'Estat, que preveia allargar-la quatre mesos: "Hauria suposat una estocada de mort pel sector"

Una embarcació d'encerclament.

Una embarcació d'encerclament. / ACN

ACN

Els pescadors d'encerclament de les confraries gironines comencen aquest dimecres la veda biològica de dos mesos que s'allargarà fins al 15 de gener. L'aturada substitueix la proposta inicial de l'Estat, que preveia una veda de quatre mesos i que va provocar el rebuig del sector i del Govern. La parada s'inclou per primer cop dins el nou Pla de Gestió de Pesca del Mediterrani del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació i té l’objectiu d’afavorir la regeneració dels caladors de peix blau i garantir les mides de les captures. En total, hi ha 16 embarcacions que secundaran l'aturada i que estan repartides entre les confraries de l'Escala (3), Roses (1), Sant Feliu de Guíxols (2), Blanes (6) i Palamós (4).

El patró major de la Confraria de l’Escala i pescador d’encerclament, Josep Lluís Sureda, explica que la veda substitueix la proposta inicial del Ministeri que obligava a no pescar sardina durant quatre mesos, un fet que "haría suposat una estocada de mort pel sector".

D’altra banda, el patró major destaca que una de les problemàtiques actuals de l’encerclament és, sobretot, la manca de relleu generacional. "Fa deu anys, a l’Escala hi havia el doble d’embarcacions que es dedicaven a la pesca del peix blau i ara només som tres, no sé quin futur ens espera", insisteix.

La flota d’encerclament forma part de l’Organització de Productors Pesquers de Peix Bau a Catalunya i segons dades facilitades per aquesta entitat, el sector pesquer de l’encerclament al litoral català representa el 9% del total.