Banyoles, capital del món eqüestre en la multitudinària fira de Sant Martirià

El parc de la Draga acull concursos de salt, morfològics, exhibicions, espectacles i tallers

El parc de la Draga acull la fira de Sant Martirià.

El parc de la Draga acull la fira de Sant Martirià. / Pere Duran/Nord Media

DdG

Banyoles s'ha tornat a convertir avui en la capital del món eqüestre amb l’arribada d’una nova edició de la fira de Sant Martirià, que s’allargarà fins demà. Centenars de persones han omplert el parc de la Draga per a submergir-se en el món dels cavalls, amb la 45a mostra del cavall i de l’ase català, i la 18a mostra de races autòctones de Catalunya com a principals reclams.

La jornada d’avui -la cita es va inaugurar ahir- ha arrencat amb el concurs de salt, seguit d’un altre dels atractius de la cita: el concurs morfològic de l’ase català i de cavall de tir. Al llarg del matí també hi ha hagut temps per a un taller de paper amb fems d’ase català de Can Boada, a càrrec de Sastres Paperers, i del concurs monogràfic del gos d’atura català. Com a novetat, l’edició d’enguany ha comptat amb la presentació de La Molsa, l’euga capgròs de la fira. Un altre dels plats forts ha estat el lliurament dels premis de les mostres monogràfiques (des del 14è concurs monogràfic de gallina empordanesa a la 6a mostra monogràfica de conill del Penedès, passant pel 4t concurs monogràfic de colom d’enreixat). Al migdia ha estat el torn del salt de potència i a la tarda, la cita ha posat la cirereta al pastís amb el concurs de carrusels, la mostra d’espectacles eqüestres i l’espectacle «Equus Sapiens». Els assistents també han pogut gaudir d’una cata de cerveses i hamburgueses, una exhibició de forja i farratge, o tallers d’identificació de llavors i de com fer un planter tradicional.

Concurs de cant de gall

Demà serà el torn de l’espectacle de horseball, l’exhibició de western a càrrec de l’Hípica Equinatur i l’11è concurs de cant de gall. A banda de visitar el mercat d’artesania i l’espai gastronòmic amb productes derivats de les races autòctones, els visitants també podran gaudir al llarg de la jornada de demà de la presentació de races eqüestres; de l’espectacle infantil "La llegenda de la fira de Sant Martirià", a càrrec de la companyia La Dona del Sac; i d’una xocolatada popular per a acomiadar, fins l’any vinent, la fira.

Un referent en el sector

Durant aquests tres dies s’han programat desenes d’activitats, concursos, exhibicions i espectacles eqüestres, la mostra de tractors i eines antigues del camp, el mercat d’artesania, el raça-tast i també un espai divulgatiu. La fira de Sant Martirià ja s’ha convertit en un referent en el sector, tant del món del cavall com de les races autòctones.