Restringeixen encara més el consum d'aigua a les llars i comerços gironins

El govern català redueix el topall d'aigua per persona i dia a municipis que depenen del sistema Ter-Llobregat

Aquests són els municipis gironins amb més consum d'aigua

Redacció / Agències

El govern català ha decretat l'entrada en fase de preemergència als 202 municipis del sistema Ter-Llobregat, entre ells la ciutat de Barcelona i la seva àrea metropolitana i Girona. En total són uns sis milions de persones. El canvi de fase implica una reducció de la dotació màxima d'aigua per habitant i dia, que passarà dels 230 als 210 litres. La resta de restriccions es mantenen igual que en fase d'excepcionalitat, exceptuant la dotació d'aigua permesa per al reg de superfícies de gespa destinades a l'esport federat, que passa de 450 a 200 m³ per hectàrea al mes. Davant la situació de sequera, l'executiu ha fet una crida a "forçar" l'estalvi d'aigua per allunyar la fase d'emergència, que implicaria restriccions que afectarien el consum domèstic.

L'entrada en fase de preemergència afectarà prop de sis milions de persones, 202 municipis i 14 comarques. En concret, les unitats d’explotació afectades són embassament del Ter, embassament del Llobregat, i embassament del Ter-Llobregat, amb municipis de l’Alt Penedès, l’Anoia, el Bages, el Baix Empordà, el Baix Llobregat, el Barcelonès, el Berguedà, el Garraf, el Gironès, el Maresme, la Selva, el Solsonès, el Vallès Occidental, i el Vallès Oriental.

El conseller d'Ació Climàtica, David Mascort, ha assenyalat durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu que l'objectiu de l'entrada en fase de preemergència és fer una crida a incrementar l'estalvi d'aigua abans d'arribar al llindar d'emergència, és a dir, amb els embassaments de les conques internes en un 16% de la seva capacitat. Ara com ara, es troben en un 18,5%. “El moment és molt crític, estem davant d’una emergència nacional”, ha afirmat Mascort. “El que fem avui és avançar-nos, fent una crida a tot el país, ciutadania i totes les activitats econòmiques del país, perquè ens posem tots en mode emergència”, ha subratllat.

L'entrada en vigor d'aquesta nova fase, prèvia a la fase d'emergència i que no està prevista al Pla Especial de Sequera del Govern, és una reacció a la manca de pluges persistent que pateix el territori. Segons va indicar el Meteocat la setmana passada, Catalunya viu la sequera més greu mai registrada: la magnitud dels dèficits de precipitació, l'extensió de les zones afectades i la durada del fenomen fan que se superi el precedent més extrem, la sequera dels anys 2005-2008.

Només dues noves restriccions respecte de les quals contempla la fase d'excepcionalitat

Amb l'entrada en preemergència, el pas previ a la fase d'emergència, l'executiu intensifica dues mesures en concret. Segons ha explicat el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, en la roda de premsa posterior al Consell Executiu, els canvis respecte de les restriccions de la fase d'excepcionalitat són dos: per una banda, es redueix de 230 a 210 litres la dotació màxima d'aigua per habitant i dia i, per l'altra, es limita encara més la dotació d'aigua permesa per al reg de superfícies de gespa destinades a l'esport federat, que passa de 450 a 200 m³ per hectàrea al mes.

La resta de restriccions es mantenen igual que en l'escenari d'excepcionalitat. Per tant, es manté la reducció del 40% de l'aigua per a usos agrícoles, la reducció del 15% per a usos industrials, la reducció de l'aigua per a usos lúdics (15% en usos assimilables i 50% en reg) i la prohibició del reg de zones verdes, públiques i privades. En aquest últim cas, es permet el reg de supervivència d'arbres, però ha de ser fent-ho gota a gota o amb regadores i de 20 h a 8 h, i també es permet el reg de superfícies de gespa destinades a l'esport federat, però s'amplia la reducció de la dotació, passant dels 450 m³/ha/mes que contempla la fase d'excepcionalitat als 200 m³/ha/mes.

En aquesta nova fase, també es mantindrà la prohibició d'omplir piscines privades d'ús individual o unifamiliar i només es permetrà el reompliment parcial o primer ompliment de piscines d'ús públic en les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària de l'aigua. Aquest últim cas inclou, entre d'altres, piscines municipals o altres d'accés públic com les dels establiments turístics, centres esportius, lúdics, i també les piscines d'ús privat de les comunitats de propietaris. Així mateix, es manté la prohibició d'omplir o reomplir aquelles piscines que no tinguin sistemes de recirculació de l'aigua.

De la mateixa manera, es manté també la prohibició de netejar amb aigua potable carrers, clavegueram, paviments, façanes i similars, siguin públics o particulars. En el cas de la neteja de vehicles, l'ús de l'aigua queda limitat, com en fase d'excepcionalitat, a la neteja en establiments comercials dedicats a aquesta activitat. I, finalment, també es manté la prohibició de reomplir total o parcialment les fonts ornamentals, llacs artificials i d'altres elements d'ús estètic de l'aigua.

Riudellots, Torrent o Begur, entre els municipis que superen els 210 litres d'aigua per habitant i dia

Amb l'entrada en fase de preemergència, la dotació màxima d'aigua per habitant i dia queda fixada en 210 litres en tots els municipis que s'abasteixen del sistema Ter-Llobregat. Precisament, aquest dilluns l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) va actualitzar les dades de consum d'aigua per municipis del mes d'octubre i, segons aquestes, hi ha una vintena de poblacions que es veuran afectades per la fase de preemergència i que, ara com ara, superen la dotació de 210 litres.

Així, durant el mes d'octubre, els municipis que van registrar un consum d'aigua més elevat van ser Riudellots de la Selva, a la Selva, amb 665 litres, Torrent, al Baix Empordà, amb 500 litres, Pacs del Penedès (Alt Penedès), amb 498 litres, Matadepera (Vallès Occidental), amb 468 litres, i Vilobí del Penedès (Alt Penedès), amb 451 litres. D'altres municipis amb un consum molt elevat són Begur, al Baix Empordà,, amb 409 litres el mes d'octubre, Olivella (Garraf), amb 367 litres, o Vallromanes (Vallès Oriental), amb 348 litres d'aigua per persona i dia.

Pel que fa als municipis amb més habitants dins el sistema Ter-Llobregat, els que va van registrar consums per sobre del límit establert durant el mes d'octubre van ser, entre d'altres, Lloret de Mar, a la Selva, amb 244 litres d'aigua per habitant i dia durant el mes d'octubre, Sitges (Garraf), amb 251 litres, Sant Pere de Ribes (Garraf), amb 259, Malgrat de Mar (Maresme), amb 267 litres, Sant Celoni (Vallès Oriental), amb 260 litres, Tordera (Maresme), amb 238 litres, Caldes de Montbui (Vallès Oriental), amb 243 litres, o Cubelles (Garraf), amb 308 litres.