Els metges lamenten el retard de l'Ajuntament de Girona en la cessió de terrenys del nou Trueta

L'Observatori de seguiment del nou Campus insta Salut que de forma paral·lela avanci en la licitació del concurs d'idees

Alguns dels membres de l'Observatori, en la roda de premsa d'aquest matí.

Alguns dels membres de l'Observatori, en la roda de premsa d'aquest matí. / Aniol Resclosa

Laura Teixidor

Laura Teixidor

L’Observatori del Campus de Salut Girona – Nou Trueta ha fet avui la seva tercera compareixença pública per passar comptes públicament, cada 6 mesos, de l’estat del projecte que ha d’incloure el nou Trueta, entre altres equipaments. El president del Col·legi de Metges, Josep Vilaplana, ha explicat que s'han reunit amb l'Ajuntament de Salt i l'Ajuntament de Girona per avaluar en quina fase està la cessió dels terrenys al Departament de Salut i ha lamentat que hi haurà un retard per part de Girona. "Malgrat que els treballs van molt ben encaminats, ens han traslladat que hi ha un endarreriment en la planificació urbanística que esperem que es redreci en els propers mesos, tot i que no ens han dit cap data”, ha explicat Vilaplana. La problemàtica se centra en la tramitació ambiental per tal de poder a portar a terme la modificació del Pla General d’Ordenació Urbana de Girona (PGOU) per a la implantació del nou Campus de Salut.

Per altra banda, l’Observatori ha constatat que, si no hi ha cap entrebanc, la cessió dels terrenys de l’Ajuntament de Salt al Departament de Salut serà una realitat en el primer trimestre del 2024. Cal tenir present que gran part del nou Campus, pràcticament el 80% de les instal·lacions, estaran ubicades a Salt. És per això que Vilaplana ha constatat que "això és una molt bona notícia, que ens omple d’esperança, perquè ens fa veure el final del camí de tota aquesta fase de planificació urbanística i de cessió de terrenys que tan llarga se’ns ha fet”. “Entenem que cal ser curosos per tal que el projecte compti amb totes les garanties tècniques i jurídiques. En aquest sentit, agraïm la feina que s’està fent per part dels ajuntaments i, molt especialment, dels tècnics que hi estan treballant”, ha afegit Vilaplana.

Així, tot i el contratemps de Girona, segons la informació rebuda, properament se signarà un conveni entre l’Ajuntament de Girona i el de Salt per establir mecanismes de col·laboració necessaris per tal d'estudiar coordinadament els requeriments tècnics i de serveis que puguin impactar potencialment en els espais al servei del Campus de Salut i el disseny de solucions; encarregar la redacció de documents relatius a solucions tècniques en infraestructures comunes; formalitzar la delegació de competències de l’Ajuntament de Girona al de Salt per a la contractació dels treballs i els estudis necessaris per al desenvolupament dels planejaments de Girona i Salt i determinar la figura jurídica més adient per a l’atorgament de llicències urbanístiques i el desenvolupament de forma coordinada de les obres d’urbanització.

Segons l'Ajuntament de Girona, els processos van a «bon ritme» i es fan seguint la «màxima seguretat jurídica»

Segons fonts de l’Ajuntament de Girona, els processos de cessió de sòl per al nou Trueta van a «bon ritme» i s’estan fent de manera que es compti amb la «màxima seguretat jurídica» per desenvolupar un projecte d’aquesta magnitud. Afegeixen que, «com bé han indicat des de l’Observatori ja es tenen molt avançats els mecanismes de col·laboració amb Salt que permetran seguir avançant amb el projecte». Malgrat tot, no han concretat en quin termini podran cedir els terrenys a la Generalitat.

L'Observatori demana més implicació a Salut

Vilaplana ha afegit que com que el Parc de Salut Girona es troba majoritàriament dins el terme municipal de Salt, "s'entén que aquest endarreriment per part de Girona no hauria de resultar un escull paralitzant per al bon desenvolupament del projecte i esperem que es pugui anar avançant en la licitació del concurs d’idees per a la redacció del projecte”, ha assenyalat. És per això que des de l'Observatori insten el Departament de Salut a avançar en la licitació. "S'està fent lent... encara estem en la fase urbanística i ens agradaria que el projecte d'idees es fes l'any vinent". El president del Col·legi de Metges reitera que en tot el procés dels planejaments, la Generalitat s'hi hauria d'haver implicat més, ja que els ajuntaments tenen limitacions en el nombre de tècnics. "Sempre hem dit que hauria d'haver ofert molta més ajuda, ja que disposa de més mitjans que els ajuntaments". Per tot plegat, l'Observatori admet que difícilment el nou Campus veurà la llum el 2030, l'última data que Salut havia posat sobre la taula.

El Pla Funcional, enllestit en un 95%

A més, l’Observatori es va reunir també amb el nou gerent de la Regió Sanitària de Girona, Jaume Heredia, que, segons ha explicat el Dr. Vilaplana, els va informar que “el Pla funcional assistencial que està elaborant el Departament de Salut està enllestit en un 95% i es presentarà les properes setmanes. És una molt bona notícia ja que és un pas fonamental perquè el Campus de Salut sigui una realitat”.

Aquest Pla inclourà tot el que fa referència a l’estructura que ha de tenir l’àrea assistencial del futur Campus de Salut, com ara la superfície, els criteris d’ordenació funcional, el disseny dels espais i la cartera de serveis. S’ha treballat amb processos participatius dirigits a professionals del Trueta i el Santa Caterina i ha comptat també amb la participació de la ciutadania amb un procés específic.

Segons ha explicat Ramon Brugada, que també forma part de l'Observatori, han proposat que es dupliquin els llits individuals, de 400 a 800. "S'ha demostrat que en un futur les habitacions han de ser individuals per molts factors, com per exemple evitar el contagi d'infeccions", admet. A més, es triplicaria el nombre de quiròfans, passant d'11 a una trentena. "Hi ha d'haver molta més capacitat que ara perquè és la que necessitem tenint en compte la població que englobem, ara faltarà veure quin és aquest 5% que el Departament retalla".

Finalment, els membres de l’Observatori del Campus de Salut – nou Trueta també han pogut analitzar el pla funcional elaborat per les Facultats de Medicina i Infermeria de la Universitat de Girona. En aquest sentit, han valorat positivament el seu contingut, tot i que han considerat que caldria aprofundir en les sinergies que es poden aconseguir, tant en el camp docent com en el de la recerca, amb la resta d’elements del campus. “Cal cercar els convenis i mecanismes necessaris per tal de definir els espais i recursos compartits”, ha afegit el Dr. Vilaplana. El vicerector de Campus Sostenible de la Universitat de Girona (UdG), Rafel Reixach, ha destacat que suposarà un "canvi molt important" unir les facultats al Campus per tal que hi hagi la recerca "conjunta". A més, suposarà "un salt qualitatiu".

L’Observatori del Campus de Salut Girona – Nou Trueta va ser impulsat pel COMG l’abril del 2022 com un organisme independent amb l’objectiu de, amb un ampli consens de la comunitat sanitària i del teixit empresarial i social gironí, fer un seguiment del projecte amb l’objectiu que el campus sigui una realitat el més aviat possible o dins el termini establert. L’Observatori es va comprometre a fer una avaluació periòdica i pública de l’estat del projecte cada 6 mesos.

Al capdavant de l’observatori hi ha els doctors Ramon Brugada, cap del servei de cardiologia de l’Hospital Josep Trueta i de l’Hospital Santa Caterina, membre del grup impulsor del pla funcional del nou campus de salut, investigador de l’IDIBGI i catedràtic de medicina de la Universitat de Girona; Marga Nadal, directora de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (Idibgi); Antoni Codina, excap de servei de l’àrea de cirurgia de l’Hospital Josep Trueta i de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS); Wifred Ricart, Investigador de la Fundació Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (Idibgi); Rafel Reixach, vicerector de Campus Sostenible de la Universitat de Girona (UdG), i Josep Vilaplana, president del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) i del COMG, els quals en formen la comissió permanent. Compta amb l’adhesió de la Universitat de Girona, la Cambra de Comerç de Girona, l’Idibgi i el Col·legi Oficial d’Infermeria de Girona.