Enganyen dos homes d'edat avançada amb l'estafa del retrovisor a la Bisbal i la Jonquera i els roben més de 1.200 euros de cadascun

En el cas de l'Alt Empordà els autors van amenaçar de mort a la víctima si no treia diners del caixer

Els Mossos d'Esquadra investiguen els fets i busquen els estafadors

Eva Batlle

Eva Batlle

Els estafadors del retrovisor han tornat a actuar a les comarques gironines. Hi ha dos casos recents que han succeït a la Bisbal d'Empordà i a la Jonquera. En aquest últim engany a més, hi ha hagut intimidació per part dels autors, van amenaçar de mort a la víctima.

Els delinqüents han aconseguit un botí superior als 1.200 euros fent creure a les víctimes, ambdues d'edat avançada, que havien trencat el retrovisor del cotxe dels estafadors.

Els Mossos d'Esquadratenen oberta una investigació per esbrinar qui hi ha al darrere dels fets que han afectat dos homes que tenen entre 75 i 80 anys.

El primer dels casos és el de la Bisbal d'Empordà es va produir el dia 8 de novembre cap a tres quarts de dues de la tarda. La víctima conduïa per la zona de la xemeneia del Rec quan va veure un vehicle amb dos individus que el seguien i el van fer aturar. Aquests li van recriminar que els havia ratllat el retrovisor i que hauria de pagar-los la reparació.

La víctima va dir-los que contactaria amb la seva assegurança, però els estafadors li van agafar el telèfon i li van dir que ho gestionaven ells. Aquí és quan va continuar l'engany, els delinqüents li van posar al telèfon una persona que li va fer creure que era de la seva companyia. El va informar que hauria de pagar 1.500 euros en metàl·lic i en aquell moment, la víctima va accedir. Finalment va retirar 1.500 euros del banc. Posteriorment, es va adonar que tot havia estat un engany i va denunciar els fets als Mossos de la comissaria de la Bisbal que s'han fet càrrec de la investigació. La víctima els va descriure els estafadors com a dos homes d'entre 40 i 50 anys i que en aquest cas conduïen un vehicle amb plaques franceses, els implicats també ho serien.

Amenaçat de mort

Els fets de la Jonquera són una mica diferents tot i que tot comencen amb l'estafa del fals accident o del retrovisor. En aquest cas, la víctima es va aturar amb el seu vehicle en una benzinera situada a peu de l'N-II. En aquell moment se li va acostar un home dient-li que li havia trencat el retrovisor del seu cotxe i que li havia de pagar els danys ocasionats. L'home va explicar-li a la víctima que ja trucava a la seva companyia asseguradora. Suposadament, ho va fer i li va dir que li demanaven més de 1.300 euros pels danys. L'home va entregar-li una part dels diners, però l'estafador li va reclamar la resta. El va portar fins a un caixer de la Jonquera i va ser en aquest moment, segons va denunciar la víctima, que el va amenaçar de mort si no li donava tots els diners que li reclamava.

Finalment, l'home va claudicar i li va donar. En aquest cas, va acabant entregant més de 1.300 euros. La víctima va denunciar els fets i els Mossos de la comissaria de Figueres s'han fet càrrec de la investigació. Aquest cas s'ha tipificat per la policia no només com a estafa del fals accident sinó com a robatori amb violència o/i intimidació arran dels fets, confirmen des del cos policial. En aquest cas, el vehicle amb el qual hauria fugit l'estafador duia matrícula espanyola, segons va manifestar la víctima a la policia.

Estafa recurrent

L’estafa del retrovisor o també anomenada del fals accident sempre es dona amb un modus operandi similar i és recurrent en el temps. Aquests tipus d’enganys s’inicien quan els autors provoquen una topada o simulen un fort cop de forma intencionada contra un vehicle ocupat per una persona d’edat avançada i vulnerable, i l’enganyen, enreden i intimiden perquè els avanci el cost de la reparació, per a la qual poden arribar a demanar 1.600 euros.

A les comarques gironines hi ha hagut diversos casos i s’ha convertit en habitual que n’hi hagi alguna cada any. Per aquest motiu els Mossos han avisat recentment a través de les seves xarxes socials d’aquesta pràctica amb un vídeo i recorden que han tornat a produir-se alguns casos des de finals d'octubre sobretot a la província de Girona.

Expliquen com es produeix aquest engany i també recorden que en cas d’accident de trànsit s’ha de gestionar amb l’assegurança que es té i, en cas que l’altra persona no vulgui, es contacti amb el telèfon 112. Sobretot recalquen que no s’ha de pagar mai res en efectiu, cosa que es produeix en el cas de l’estafa del retrovisor. En els casos perpetrats a Girona, molt sovint els estafadors es mouen entre França i Catalunya i hi ha hagut detencions.

Subscriu-te per seguir llegint