Gairebé un quart dels motoristes morts el 2023 a Catalunya han perdut la vida en carreteres de Girona

Tretze motoristes han mort en 11 mesos en accidents de trànsit a Girona, dos d'ells el novembre

Vint-i-cinc víctimes mortals a la xarxa viària interurbana des d'inicis d'any, un 24% menys que fa un any

Un control dels Mossos de Trànsit a les comarques de Girona, foto d'arxiu.

Un control dels Mossos de Trànsit a les comarques de Girona, foto d'arxiu. / Mossos

Eva Batlle

Eva Batlle

Tretze motoristes han mort en 11 mesos en accidents de trànsit a la província de Girona. Això suposa gairebé un quart de tots el que han perdut la vida a Catalunya, que n'han estat 51 fins al mes de novembre.

Es tracta del col·lectiu vulnerable que acumula més víctimes mortals a Girona des de principis d'any. Fins al mes de novembre s'han hagut de lamentar la pèrdua de la vida de 25 persones a les carreteres gironines. Això representa un 24% menys de víctimes que fa un any quan en van ser 8 i dues menys que el 2019 (7% menys).

Aquest mes passat precisament ha estat negre en nombre de motoristes morts en sinistres viaris. Els dos únics accidents mortals d'aquest mes precisament han suposat la baixa de dues persones d'aquest col·lectiu. Un dels accidents va ser a Fornells de la Selva i l'altre a Salt.

El darrer accident mortal va tenir lloc el dia 24 de novembre cap a les cinc de la tarda a l'autopista AP-7 a l'altura de Salt en direcció Barcelona. El xoc va consistir en l'encalç d'un turisme contra una motocicleta. La víctima mortal va ser el motorista. Tenia 46 anys i era Dani Redondo Cuevas, l'actual cap de cuina de Can Roca de Girona i també ho va ser durant nou anys del Celler de Can Roca.

Els col·lectius vulnerables acumulen un 64% de tota la mortalitat. A banda dels 13 motoristes també han perdut la vida dos ciclites i un vianant a la xarxa interurbana de Girona.

Des del Servei Català de Trànsit s’insta a motoristes, ciclistes i vianants a tenir més percepció del risc i consciència de la seva fragilitat, i a la resta d’usuaris, respecte i prudència per reduir les víctimes dels col·lectius vulnerables.

Pel que fa al total de morts que s'han hagut de lamentar en els sinistres viaris d'aquests 11 mesos de 2023 cal destacar que 20 eren homes i cinc, dones.

L'Alt Empordà, líder

Quant a les comarques més afectades, l'Alt Empordà segueix liderant el nombre de morts amb 10 persones finades en total. La segueix la comarca de la Selva, amb set. Les vies que de moment han registrat més morts són l’N-II i l’AP-7, amb 5 víctimes.

Les dades del Servei Català de Trànsit també posen en relleu el nombre de ferits greus que s'han derivat dels accidents de trànsit que hi ha hagut fins al novembre, un total de 113.

A tot Catalunya, els accidents mortals en vies interurbanes s'han saldat amb 139 persones mortes en 126 accidents, un 17% menys respecte al 2019. Del total de morts, 51 eren motoristes, això representa gairebé el 37% de les víctimes mortals d’aquest 2023.

Pel que fa al tipus de sinistre, en 86 dels 126 accidents hi havia implicat més d’un vehicle, això és gairebé el 69% dels accidents. Els xocs frontals (34) sumen el 28% del total dels accidents mortals. D’altra banda hi ha hagut 40 accidents simples, amb un únic vehicle implicat.

Si s'analitzen les morts per tipus de dia de la setmana, la meitat (70) es van produir en dia feiner i l’altra meitat (69) en cap de setmana o festiu. En aquest sentit, la probabilitat de patir un accident mortal es més elevada en cap de setmana o festiu, sobretot en diumenge, segons informa Trànsit.