Girona té la tercera taxa de violacions més elevada de tot l’Estat

S'han denunciat 123 agressions sexuals amb penetració en nou mesos i l’índex és de 15,06 casos per cada 100.000 habitants a la província

Manifestació del dia de la Dona, el passat 8 de març, a la ciutat de Girona.

Manifestació del dia de la Dona, el passat 8 de març, a la ciutat de Girona. / ANIOL RESCLOSA

Eva Batlle

Eva Batlle

La província de Girona té la tercera taxa de violacions més elevada de tot l’Estat, amb un índex de 15,06 casos per cada 100.000 habitants. Entre gener i setembre d'aquest 2023, la policia va rebre fins a 123 denúncies per agressions sexuals amb penetració a les comarques gironines. Es tracta d’una xifra que supera en un 29,5% els casos del 2022 (95)

Gairebé la meitat dels casos de violacions es van denunciar a les grans ciutats (poblacions de més de 20.000 habitants). S’hi van registrar 57 fets i això suposa el 46% de tots els coneguts fins al setembre a la província. Per ciutats, la de Girona va ser la que va acumular més casos (20), seguida de Lloret de Mar (18).

Les dades del Balanç de Criminalitat dels primers nou mesos, aplicant-hi aquesta taxa dels 100.000 habitants, mostren que totes les províncies catalanes van tenir una alta incidència en violacions. Això les va situar entre el top 3 de les que tenen un índex més elevat d’Espanya.

Les quatre províncies catalanes són les que tenen les taxes de violacions més altes de tot l’Estat

Curiosament les quatre províncies catalanes figuren a dalt de tot de la classificació de casos per cada 100.000 habitants. Al capdamunt de la llista hi ha la província de Lleida amb 85 denúncies i una taxa de 18,94 casos per cada 100.000 habitants. En segona posició es va situar Barcelona, amb 891 denúncies per agressions sexuals amb penetració i una taxa de 15,20  fets coneguts per aquest nombre de població. Aquesta a més és la província amb més denúncies de tot l'Estat entre gener i setembre.

El tercer lloc, en canvi ,va ser per les Girona i el quart, on es va detectar més incidència hi ha la província de Tarragona si es té en compte l’índex de població amb 13,35 casos per cada 100.000 habitants.

En canvi, la Comunitat de Madrid, que és la segona zona d’Espanya amb més denúncies registrades (481), va tancar els primers nou mesos de l'any com la quinzena província amb una incidència de 6,94 fets per aquest nombre de població. 

En canvi, Melilla, Ceuta i Zamora ocupen la part baixa de la llista de les províncies espanyoles pel que fa a la incidència per cada 100.000 habitants. A Zamora es van denunciar 3 casos i se situa amb la taxa més baixa de tot Espanya, amb 1,8 per cada 100.000 habitants. En canvi, a Palència es van denunciar tres casos en cadascuna. Aquí la taxa va ser d’1,9 per cada 100.000 habitants i a Zamora, amb dues denúncies, la taxa va pujar fins als 2,33.

Setena en nombre de violacions

Si es té en compte el nombre de violacions la província de Girona és la setena amb 123 fets i per davant hi té Barcelona (891) que encapçala la llista i Madrid (481), en segona posició.

Mentre que al final del llistat hi ha les dues ciutats autònomes: Ceuta i Melilla, amb dues denúncies cadascuna.

A tot Espanya es van arribar a denunciar 3.693 casos d’agressions sexuals amb penetració en nou mesos. Això representa un 12,3% més de denúncies que fa un any.  

Més delictes sexuals

A banda, els delictes sexuals tampoc van parar de créixer en aquest període. A Girona es va tornar a viure un augment significatiu de les denúncies, que van augmentar un 10% en un any (123). Aquest tipus de delictes fa anys que no deixa de pujar, sobretot arran de casos mediàtics i també de la pèrdua de por de denunciar. Aquesta xifra situa Girona com la dotzena amb més denúncies de delictes contra la llibertat sexual.

Girona és la setena província on s’han denunciat més delictes sexuals aquest 2023, amb 123 en nou mesos

La província on es van realitzar més denúncies de delictes sexuals a Espanya entre els mesos de gener i setembre és la de Barcelona, amb 2.329 fets. La Comunitat de Madrid la segueix de ben a prop i es va situar en la segona posició, amb 2.096 casos coneguts per la policia entre gener i setembre.

Per part dels Mossos d’Esquadra també s’ha canviat la forma d’abordar aquests delictes, amb noves unitats i també amb noves maneres d’investigar, que apunten, entre altres, a atestats més detallats.

Per posar fi a aquest conjunt de delictes s’ha apostat també per canvis legislatius, com la «llei del només sí és sí». Es tracta d’una norma que agrupa actualment en agressions sexuals diversos tipus de delictes sexuals que anteriorment es consideraven abusos, violacions, agressions sexuals sense penetració, entre altres.

A tot Espanya en nou mesos de 2023 es van arribar a denunciar 11.358 casos de delictes sexuals. Això representa un 11,9% més de denúncies que fa un any, una xifra que segueix pujant any rere any.

Subscriu-te per seguir llegint