Els gironins s’involucren en la Marató

Enguany se centra en la salut sexual i reproductiva, que engloba el conjunt de patologies que afecten més la població

A les comarques gironines s’han programat per aquest cap de setmana múltiples activitats per recaptar diners

La xocolatada que va organitzar ahir l’Spar Girona abans del partit contra l’Estudiantes.

La xocolatada que va organitzar ahir l’Spar Girona abans del partit contra l’Estudiantes. / Marc Martí Font

Tony Di Marino

Tony Di Marino

La 32a edició de la Marató de TV3 dedicada aquest any a conscienciar i «donar llum» sobre els problemes de salut sexual i reproductiva, que tenen una especial afectació entre les dones i els joves, se celebra aquest diumenge -tot i haver-se programat actes durant tot el cap de setmana a les comarques gironines-. De manera oficial, segons van informar els organitzadors del programa solidàri més reconegut de Catalunya, la Marató arrenca a les vuit del matí a Catalunya Ràdio amb una edició especial d’El suplement amb Roger Escapa. Però, des de pràcticament totes les localitats de les comarques gironines es podrà participar, durant tot el dia d’avui, amb diverses iniciatives solidàries, com mostra el quadre de sota.

Aquesta és la primera vegada que la Marató es dedica a la temàtica en qüestió, la qual, segons els professionals mèdics de la salut, engloba el conjunt de patologies que afecten més la població, «en tots els aspectes de la vida i al llarg de tota la vida»

Aquesta mena de malalties tenen una prevalença (proporció de persones afectades en una població i moment concrets) de tres milions de persones a Catalunya, i una incidència (nombre de casos nous que apareixen en una població i moment determinats) que s’estima en 210.905 nous casos cada any. D’altra banda, des de l’organització també van fer saber que aquestes xifres suposen un cost sanitari considerable per al sistema de la salut, situat en el 12,2%

Un dels objectius que es va fixar la Marató d’enguany és posar especial atenció en la necessitat de «contemplar la perspectiva de gènere en tots els àmbits de la medicina i de la recerca». En concret, pel que fa a la prevenció, el diagnòstic i el tractament d’aquestes malalties en la ciutadania, posant especial atenció en les dones, el col·lectiu més afectat.

A TV3 l’edició començarà a dos quarts de deu del matí amb tres platós territorials, des d’on es parlarà de salut sexual i reproductiva amb testimonis i experts. Una novetat d’aquesta edició és la creació de l’Espai Jove al parc del Fòrum de Barcelona, en una emissió en directe entre dos quarts de nou del matí i les nou del vespre. 

 L’edició també recupera el tradicional partit de futbol i ho fa amb el format de la Kings League, a partir de les quatre de la tarda al Cupra Arena. Finalment, a partir de les cinc de la tarda, i fins a la descoberta del marcador, més enllà de la mitjanit, la Marató es traslladarà als estudis localitzats a Sant Joan Despí, amb Xavi Coral, el conductor del TN Migdia, i amb l’Helena Garcia Melero, la presentadora i codirectora del programa Tot es mou.