Dipsalut organitza tallers en esdeveniments massius per ensenyar a la gent a fer servir un desfibril·lador

Els 1.060 aparells que hi ha a la demarcació han ajudat a salvar 4 persones el 2023

Un treballador del Dipsalut fa un taller per mostrar com fer servir els desfibril·ladors al Festivalot

Un treballador del Dipsalut fa un taller per mostrar com fer servir els desfibril·ladors al Festivalot / Imatge cedida a l'ACN per Dipsalut

ACN

L'organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona, Dipsalut, ha començat a organitzar tallers de formació de com funciona un desfibril·lador en esdeveniments amb una alta afluència de gent. És el cas del Festivalot, que es va fer el 27 i 28 de maig, que va tenir una bona acollida en una activitat enfocada a famílies. També el dia de Tots Sants es va fer un taller a la Fira de Mostres. L'objectiu és mostrar a la gent la importància d'aprendre a fer servir aquests aparells i en quines situacions cal fer-los servir. Actualment l'organisme té 1.060 aparells distribuïts per tota la demarcació, sobretot en punts de major afluència de gent i equipaments esportius. En aquest 2023 s'han salvat quatre persones gràcies a l'ús del DEA.

L'any 2011 la Diputació de Girona va començar a estendre el projecte Girona, territori cardioprotegit que consistia en instal·lar desfibril·ladors en punts de la via pública i equipaments esportius. En el cas en què algú pateixi una aturada cardíaca es pot fer servir aquest aparell, que avisa automàticament als serveis d'emergència. En aquests 12 anys els aparells s'han fet servir 828 vegades i s'ha salvat la vida de 92 persones.

A dia d'avui hi ha 1.060 aparells, 611 estan en un espai públic com ara carrers i places dels 221 municipis gironins. A més, també hi ha 334 aparells mòbils que porten els cossos d'emergència en cotxes i motos. Per últim, el projecte compta amb 115 unitats que se cedeixen puntualment per garantir la cobertura en esdeveniments concrets com ara una prova esportiva o actes culturals de gran afluència.

Amb una àmplia cobertura del territori, el principal repte del projecte passa per saber quan cal fer-lo servir i com. Per això Dipsalut ha començat a organitzat tallers formatius en esdeveniments d'alta afluència de públic. Al llarg del 2023 s'han fet activitats al Festivalot i a la Fira de Mostres.

En el primer dels casos, l'organisme de salut pública va ser-hi durant el 27 i 28 de maig amb activitats dirigides principalment a un públic familiar. El segon taller es va fer a la Fira de Mostres. Aprofitant que el dia de Tots Sants és el de més afluència, el taller va tenir una bona rebuda per part dels visitants.

El 14 de desembre també es va fer un taller al barri de Font de la Pólvora de Girona per conscienciar de la importància de tenir un desfibril·lador a prop. Ara, l'organisme preveu ampliar el nombre d'esdeveniments on organitzar aquests tallers i prioritzaran els actes amb una afluència elevada de públic familiar.

Formació als ajuntaments

En paral·lel, aquest 2023 hi ha onze ajuntaments que han sol·licitat cursos amb les pautes bàsiques d'actuació en cas d'aturada cardíaca, de 4 hores de durada. Pel primer semestre del 2024 ja hi ha 16 sol·licituds per fer aquests cursos i l'organisme assegura que l'interès dels consistoris va a l'alça. Els aparells no necessiten formació prèvia per fer-los servir, ja que el mateix aparell dona les instruccions necessàries per al funcionament a través d'una gravació d'àudio.

Malgrat tot, els tallers i els cursos que s'ofereixen permeten transmetre unes pautes bàsiques d'actuació per identificar les situacions idònies per fer servir els desfibril·ladors. A més, permeten perdre la por a la gent a fer-los servir i resoldre alguns dubtes habituals sobre els símptomes d'infart que hi ha en dones o en homes.