Destinen 27 milions d'euros de fons europeus a finançar 112 projectes socials a Girona

Una de les subvencions més importants serà la de 6 milions d'euros destinada a la construcció d'una residència a Lloret de Mar

La presentació de les inversions destinats a Drets Socials a Girona

La presentació de les inversions destinats a Drets Socials a Girona / Marc Martí Font

Redacció/ACN

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadés, ha encapçalat aquest matí, a l'auditori Josep Irla de Girona, la presentació de les actuacions impulsades pel Departament a les comarques gironines. Segons han comunicat avui, es destinarà 27,1 milions d'euros procedents de fons Next Generation a finançar 112 projectes socials a la vegueria de Girona. Entre les inversions previstes a la demarcació destaquen els prop de 6 milions d'euros (5.906.951,57 euros) previstos per construir una residència i centre de dia per a gent gran de Lloret de Mar, així com els 2,36 milions d'euros que es destinaran a la futura residència per a persones amb discapacitat de la Fundació els Joncs, a Sarrià de Ter. A més, també es destinaran 1,7 milions d'euros a la reforma de l'alberg de joventut de l'Escala.

Diversos representants dels municipis on es duran a terme els projectes també han fet acte de presència. Pel que fa a Lloret de Mar, David Reixach ha expressat que "era una demanda històrica i social" i que la gestió de la residència "encara està per decidir", ja que dependrà del número final de places públiques, les quals ha estimat que seran al voltant de vuitanta-vuit. D'altra banda, el secretari de la Fundació de les Joncs de Sarrià de Ter ha deixat clar que, tot i mostrar-se satisfet, "amb els Fons Next Generation hem aconseguit la meitat de la feina feta, ara falta l'altra meitat", ha sentenciat.

El fons Next Generation EU assignat a Drets Socials es destina, sobretot, als col·lectius de gent gran, infants i joves, així com persones amb discapacitat o amb malaltia mental i persones sense llar. Reben finançament tant projectes propis del Govern, com iniciatives impulsades pel món local o per entitats del tercer sector, centres de recerca i d'altres agents socials implicats en l'atenció social.

El públic de l'auditori Josep Irla.

El públic de l'auditori Josep Irla. / Marc Martí Font

Els projectes que seran una realitat en els propers anys s'emmarquen en aquestes línies d'actuació:

Set equipaments nous i una vintena de remodelacions

A Girona, el gruix de la inversió social es destina a la construcció, ampliació i remodelació d'infraestructures socials. En l'àmbit de les cures, es tracta d'actuacions en centres residencials i diürns destinats a la gent gran, persones amb discapacitat o amb malaltia mental. També inclou les inversions en centres per a la protecció de persones sense llar o amb necessitats d'allotjament temporal. Els espais nous o remodelats adopten solucions tecnològiques per facilitar l'autonomia personal i la vida independent, així com les cures i l'assistència personal.

En total, es construiran set equipaments nous a les comarques de Girona i se'n remodelaran i ampliaran una vintena més.

Projectes tecnològics per millorar l'atenció

Per tal de fomentar l'autonomia personal, s'implementaran innovacions tecnològiques que impliquin la modernització de l'atenció domiciliària de les persones en situació de dependència, discapacitat o malaltia mental. Això inclou elements de domòtica, telemedicina o teleassistència avançada, entre d'altres. A les comarques de Girona, es finançaran 27 iniciatives tecnològiques d'aquest estil.

Un dels projectes d'abast nacional més destacats en aquesta línia és el desplegament de l'assistent robòtic ARI. El Govern, en el marc d'un conveni amb l'Ajuntament de Barcelona, ha invertit 5,43 milions d'euros en l'adquisició de mil unitats d'aquesta plataforma. Aquest estoc permetrà ampliar el projecte a la capital catalana i se n'iniciarà també el desplegament a la resta del país. Amb aquesta finalitat, l'Ajuntament cedirà 200 assistents robòtics intel·ligents al departament de Drets Socials per començar el pilotatge en altres punts del territori.

A més, es destinaran 326.000 euros del fons Next Generation al projecte Pigall de l'Ajuntament de Girona. La iniciativa preveu millorar la planificació de la intervenció dels serveis socials a través de la implementació de la intel·ligència artificial.

La presentadora de l'acte i el públic de l'auditori Josep Irla de Girona.

La presentadora de l'acte i el públic de l'auditori Josep Irla de Girona. / Marc Martí Font

Projectes d'innovació social

També es dedicaran part del fons Next Generation a Girona a l'impuls de setze projectes pilot en l'àmbit dels serveis socials. El Consorci d'Acció Social de la Garrotxa és un dels organismes que es beneficia d'una subvenció en aquesta línia pel seu estudi predictiu de situacions de vulnerabilitat a la comarca. L'objectiu del projecte és analitzar les dades que permetin preveure les necessitats de les situacions de vulnerabilitat i iniquitat de la població, identificant patrons poblacionals de les necessitats socials, correlacionant-los amb dades sociodemogràfiques i extrapolant-los a la resta de la població.

Actuacions en equipaments per a infants i joves

En total, el programa destinat a equipaments que atenen infants i joves a Girona suma dotze actuacions que engloben, entre d'altres, millores i digitalització de centres del sistema de protecció a la infància, actuacions de millora ecològica en cases de colònies o reformes en albergs.

Catalunya, més accessible

La millora de l'accessibilitat, tant física com sensorial, és la darrera línia inclosa als fons Next Generation que s'ha presentat a l'acte d'aquest dijous al matí. En aquest àmbit i de la mà del món local, tretze municipis rebran subvencions per valor de 582.000 euros per a dur a terme projectes de millora de l'accessibilitat als espais d'atenció ciutadana, tant físics com telemàtics. També es faran intervencions en altres edificis i espais com ara l'eliminació de barreres arquitectòniques al conjunt monumental d'Empúries (MAC-Empúries), a l'arxiu Històric de Girona, o al Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC-Girona).

El Govern ha aprovat recentment el codi d'accessibilitat, que desenvolupa la llei d'accessibilitat i té la funció de regular les mesures que s'han de prendre en tots els aspectes de la vida pública per fer accessibles tota mena de serveis. Des d'accessibilitat física, que ja compta amb regulació prèvia important, a innovacions pel que fa a l'accessibilitat sensorial i cognitiva. Es tracta d'una normativa que situarà Catalunya com un dels països més accessibles.

400 milions d'euros d'inversió a Catalunya

Al conjunt de Catalunya, es destinaran prop de 400 milions d'euros del fons Next Generation EU a infraestructures i projectes socials. En el marc d'aquest fons europeu, Drets Socials finançarà, fins al 2026, 765 iniciatives orientades a accelerar una transformació en l'àmbit de l'atenció a les persones que equipari Catalunya amb els països europeus més avançats pel que fa a protecció social. El conseller Carles Campuzano ha expressat que aquestes presentacions a les diferents vegeueries del territori també han sigut amb la intenció d'evidenciar "la nova solució de la Unió Europea davant d'una crisi" i per "explicar la inversió en projectes socials més grans de la història de Catalunya", ha conclós Campuzano.

Els projectes que superen el milió d'euros d'inversió a les comarques gironines

Residència de Gent Gran i Centre d’Atenció Diürna a Lloret de Mar

Import: 5.906.951,57 €

Impulsor: Ajuntament de Lloret de Mar

Destinatari: Persones grans

L’Ajuntament de Lloret de Mar planteja la construcció d’una residència geriàtrica amb 8 unitats de convivència (136 places) i un centre de dia de 20 places, per ampliar l’oferta de places de residència assistida. L’actual equipament presenta moltes problemàtiques de gestió, arran sobretot de l’estructura de l’edifici, que data de 1974 i que va ser parcialment remodelat el 1995.

Projecte residencial per a persones amb discapacitat intel·lectual a Sarrià de Ter

Import: 2.367.463,18 €

Impulsor: Fundació els Joncs

Destinatari: Persones amb discapacitat

El projecte contempla crear 45 places residencials per a persones amb discapacitat intel·lectual en estances individuals i serveis comunitaris. Es disposarà de diferents espais socials per tal de fomentar les activitats i les relacions personals entre ells i persones externes a la Fundació.

Ampliació de la residència i centre de dia Túrsia

Import: 1.822.894,48 €

Impulsor: Ajuntament de Tossa de Mar

Destinatari: Persones grans

La Residència i centre de dia per a Gent Gran Túrsia està ubicada en un entorn privilegiat al municipi de Tossa de Mar. El projecte respon a la necessitat d’adaptar el centre existent a les noves necessitats de la població, ampliant la dispo nibilitat actual del recurs orientat a l’Atenció Centrada en la Persona. Es tracta d’un projecte d’ampliació gran en una finca amb la residència existent de la qual només es modifica puntualment la façana i els espais que queden connectats a l’ampliació.L’ampliació que es proposa en aquest projecte té la intenció de crear els espais per a l’atenció centrada en la persona, amb un total de 18 places noves, que s’ubicaran dins d’una unitat de convivència.

Rehabilitació de la residència Sant Jaume d’Olot

Import: 1.255.084,55 €

Impulsor: Fundació Hospital Sant Jaume d’Olot

Destinatari: Persones grans

La residència és un edifici del s. XVI. Fins l’any 2014 estava annexat a l’hospital d’aguts. A partir de 2015 té vida pròpia com a residència i es posa en marxa un pla director de reforma i modernització. Es planifiquen diverses fases. A finals de 2019 es posa en marxa la primera uni- tat de convivència amb 17 places. Les fases de remodelació d’aquest projecte contemplen la rehabilitació de 32 places més, distribuïdes en dues unitats de convivència de 16 places cadascuna.

Rehabilitació, reforma i millora dels espais interiors de la Residència de Sant Hilari

Import: 1.094.597,52 €

Impulsor: Ajuntament de Sant Hilari

Destinatari: Persones grans

La proposta consisteix a ubicar un nou nucli d’accés a l’edifici existent i a reformar totes les plantes de la residència per adequar-les als criteris de disseny de residències postcovid. Es reformen tots els banys a totes les plantes per fer-los accessibles. Cada planta té la seva unitat de convivència i es creen jardins terapèutics. La tecnologia i la domòtica també formen part del projecte amb la incorporació de sensors, domotització, robòtica i computació visual. S’afegeixen materials com fusteries exteriors amb trencament pont tèrmic, il·luminació LED i anàlisi de cobertes, finestres i façanes per reduir el consum energètic.