Els advocats del torn d'ofici surten al carrer per reclamar millores retributives

El sindicat convocant de la vaga assegura que s’han suspès judicis a Figueres, Ripoll i Santa Coloma

El Departament remarca que la partida d'enguany per la justícia gratuïta s'ha apujat un 10,5%

La concentració d'advocats d'ofici a Barcelona.

La concentració d'advocats d'ofici a Barcelona. / DdG

A.S.M.

Advocats del torn d’ofici de tot Catalunya van concentrar-se ahir davant les seus del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona i del Consell de l’Advocacia Catalana (CICAC) per reivindicar millores en les retribucions. El sindicat Venia, convocant de la vaga indefinida, reclama que es paguin totes les actuacions per les quals se’ls designa, el dret a la conciliació i a la desconnexió digital i que les retribucions s’actualitzin anualment tenint en compte l’IPC, entre altres demandes. 

La vaga va començar el 20 de novembre, en paral·lel amb les negociacions entre el CICAC i el Departament de Justícia, que han arribat a petits acords però insuficients pels col·legis d’advocats.

Precisament, van enviar una carta a tots els col·legiats per informar-los del resultat de l’última trobada amb el Departament, i on els col·legis van assegurar que tot i les millores aconseguides, encara estan «just a l’inici del camí» i que les consideren insuficients.

Pel que fa als efectes de la vaga, el sindicat no té xifres dels judicis suspesos, però indica que s’han suspès vistes a jutjats de Figueres, Ripoll i Santa Coloma de Farners

Partida històrica al torn d’ofici

La consellera Gemma Ubasart va remarcar que engany hi ha hagut un increment del 10,5% a la partida de justícia gratuïta, que en termes absoluts es tradueix en 7 milions d’euros, xifra sense precedents. En total, la conselleria ha destinat enguany al torn d’ofici 73 milions d’euros, i es tracta de la partida que més ha augmentat. 

Sobre això, la conselleria assegura que tot i que encara no s’ha aconseguit arribar a un acord amb els col·legis, està disposada a «estudiar noves fórmules que permetin millorar el servei», sempre que hi hagi disponibilitat pressupostària. La consellera va detallar que entre les mesures proposades al CICAC hi ha el pagament de guàrdies d’estrangeria i de menors, un augment de les guàrdies de detinguts i de violència contra la dona a tot el territori. També s’han creat dos mòduls de pagament. 

D’altra banda, Ubasart també va aprofitar la compareixença per reclamar a l’Estat que pagui les taxes judicials imposades a les autonomies amb competències transferides per sostenir els serveis de justícia gratuïta. La mesura es va imposar el 2012, i segons la consellera, les arques de la Generalitat no han rebut encara cap dels 10 milions d’euros anuals que ha pagat. Catalunya se situa al capdavant de l’Estat, juntament amb València, en inversió per càpita: 7,59 euros per ciutadà en justícia gratuïta.