Girona concentra el 45% de les atencions als turistes de Catalunya

En total, més de dos milions de visitants són atesos per les oficines de turisme de la Generalitat

Els interessos principals són el turisme cultural, la informació sobre transports i els espais naturals

Una imatge de l'Oficina de Turisme d'Olot

Una imatge de l'Oficina de Turisme d'Olot / Ajuntament d'Olot

Tony Di Marino

Tony Di Marino

La província de Girona concentra el 45,3% de les 2,1 milions d’atencions de les oficines de turisme realitzades durant el 2023 a Catalunya. Aquest percentatge suposa una xifra de 950.000 turistes atesos a Girona, un nombre de visites que s'ha pogut quantificar gràcies a un programa de gestió estadística nou de les oficines de turisme que monitora l'afluència. La resta d’atencions de les oficines en qüestió es divideixen en un 23,9% a Barcelona, un 20,4% a Tarragona i un altre 10,4% a Lleida, segons ha informat avui el departament d'Empresa i Treball en un comunicat.

Entre els seus interessos principals, hi figura, en primer lloc, el turisme cultural, que consta en un 31,6% de les demandes registrades i comprèn totes les peticions relacionades amb monuments, patrimoni cultural, museus, exposicions i esdeveniments. Altres peticions habituals fan referència a la informació sobre transports (7,4%), espais naturals (7,4%), rutes i itineraris (6,7%) i turisme actiu i de natura (4,7%).

La procedència dels turistes que sol·liciten informació a oficines de turisme és en un 42,67% dels casos de mercats internacionals, un 41,70% d’origen català i un 15,63% de la resta d’Espanya. Segons aquestes dades, els mercats internacionals més rellevants per a les oficines de turisme són França (16,3%), el Regne Unit (6,3%), Alemanya (4%), els Països Baixos (2,3%) i Itàlia (1,9%), i en el turisme intern la majoria dels visitants són de Barcelona. Un fet a destacar és que un de cada deu visitants de les oficines demana informació a una oficina del municipi on viu.

Pel que fa als acompanyants, els usuaris de les oficines acostumen a viatjar en parella (44%) o en família (22%). A major distància es troben els usuaris que viatgen sols (17,6%) o amb amics (12,8%) i finalment aquells que ho fan en grups organitzats (3,3%).

Infotourist

Les oficines de turisme de la Xarxa de Catalunya dediquen el seu esforç a fer difusió de l’oferta turística dels seus municipis i del seu entorn, però també fan una tasca de dinamització de l’activitat econòmica del teixit empresarial local. En aquest sentit, estan en contacte permanent amb el sector hoteler, la restauració i el comerç local, alhora que organitzen i difonen tota mena d’activitats de promoció com fires, mercats, jornades gastronòmiques, festivals o programes d’estiu.

El nou programa de gestió estadística que incorporen les oficines, Infotourist, registra informació sobre el perfil dels visitants que fan ús de les oficines de turisme, cosa que permet conèixer millor la demanda turística que visita la comunitat i elaborar noves estratègies en el futur.

La posada en marxa de l’eina de monitoratge s’inscriu en un dels eixos del Compromís Nacional per a un Turisme Responsable, que recull una dotzena d’iniciatives per desenvolupar un turisme basat en la innovació.