Balanç del Cap d'Any a Girona: un accident de trànsit mortal i incendis varis

Un incendi crema 3.000 m2 a Portbou

El dispositiu especial dels Mossos i les Policies Locals acaba amb 35 detinguts a tot Catalunya

El 112 ha rebut 515 trucades procedents de la província de Girona durant la nit de Cap d'Any

L'incendi forestal a Portbou

L'incendi forestal a Portbou / Bombers de la Generalitat

Eva Batlle

Eva Batlle

Els Bombers han treballat durant la nit de Cap d'Any amb diversos serveis a les comarques de Girona. Entre els més destacats hi ha tres incendis i una recerca.

Un d'aquests incendis és el que es va declarar en una casa de Puigcerdà, aquest és el servei més destacat dels Bombers del Cap d'Any a Girona.

Aquest foc es va produir cap a tres quarts de sis de la tarda i els Bombers van activar dues dotacions. Van anar fins al carrer del Doctor Andreu de Puigcerdà i van actuar en una casa de tres plantes. En arribar van localitzar el foc a la tercera planta. Les primeres comprovacions amb càmera tèrmica donar positives en un punt poc accessible del fals sostre de parquet.  Els Bombers finalment van haver de fer un tall al fals sostre per accedir al tub i treballar en l'extinció des de la teulada. Van extingir el foc i malgrat el fort ensurt, cap persona va resultar ferida.

Els Bombers durant la recerca al Taga

Els Bombers durant la recerca al Taga / Bombers de la Generalitat

Desorientat baixant el Taga

D'altra banda, els Bombers també van haver d'activar-se per una recerca d'una persona desorientada a Ribes de Freser. Els Bombers van rebre un avís quan faltaven sis minuts per les sis de la tarda que una persona que s'havia desorientat baixant del Taga i es trobava en una zona amb boira. Tenia el seu vehicle estacionat a Colldejou. Arran dels fets, es van activar dues dotacions terrestres, el GRAE d'Olot i una dotació del parc de Ripoll, que van deixar els vehicles a l'ermita de Sant Martí d'Ogassa i van continuar a peu.

Segons les dades que havia facilitat el mateix excursionista i que havien recollit els Tècnics Operadors de Control (TEOC) de la sala de la Regió d'Emergències de Girona, es trobava a una zona fora de pista, just al límit de vegetació amb l'estepa pirinenca, a mitja vessant sud del Taga, i a uns 300 metres de desnivell per sobre de la posició on els bombers havien estacionat els seus vehicles. Els efectius van remuntar el desnivell per un corriol senyalitzat fins a arribar a la mateixa cota que l'alertant i des d'allà van fer travessa. Quan passaven 21 minuts de les set del vespre, van poder establir contacte per veu amb l'excursionista i dos minuts després el localitzaven sa i estalvi. Els efectius també el van acompanyar fins al seu vehicle.

Els Bombers extingint l'incendi d'un cotxe a Sant Julià

Els Bombers extingint l'incendi d'un cotxe a Sant Julià / Bombers de la Generalitat

D'altra banda, ahir al vespre a Sant Julià de Ramis va cremar un vehicle al voral de l'AP-7. El foc es va declarar poc abans de les nou dels vespre i va afectar també matoll baix del marge, uns 4 metres quadrats en total, segons els Bombers. En total hi van actuar amb dues dotacions.

Incendi forestal a Portbou

D'altra banda, durant la matinada d'aquest dilluns els Bombers han treballat en un incendi de vegetació a Portbou. El foc ha afectat vegetació al voral de la carretera N-260 al seu pas per Portbou. Els Bombers han rebut l'avís del foc quan faltaven cinc minuts per dos quarts de quatre de la matinada i han activat fins a sis dotacions.

A la zona sortosament, els Bombers s'han trobat que no bufava vent i que el foc cremava en baixa intensitat perquè era una zona cremada anteriorment, de la primavera passada. El foc ha deixat clapes no cremades a l'interior del perímetre. Per apagar el foc, els efectius han prioritzat el flanc esquerre perquè el dret quedava ancorat a la carretera.

Cap a les cinc de la matinada ja s'han trobat les línies i poc més d'una hora després el foc s'ha donat per extingit i els vehicles ja s'han retirat a parc. El foc ha cremat 3.000 m2, segons els Agents Rurals.

A causa de l'incendi, i segons informacions del Servei Català de Trànsit, s'ha tallat la circulació a la N-260, però el matí ja ha quedat totalment restablerta.

515 Trucades al 112

D'altra banda, el telèfon d'emergències 112 ha rebut 5.943 trucades durant la nit de Cap d'Any i fins aquest dilluns a les 9 hores, el que representa 1.060 trucades més respecte fa un any. Des de les comarques de Girona s'ha realitzat un 8,73% d'aquestes telefonades, amb un total de 515 trucades. Del global de Catalunya, cal destacar que han estat per alertar de 4.166 incidents relacionats amb la celebració de la festa (un incident pot provocar diverses trucades d’avís). El 32,48% de les trucades (1.353) han estat per demanar assistència sanitària; seguit del 18,72% (780 trucades) per alertar d’agressions; un 13,27% (553 trucades) per actuacions incíviques i un 11,45% (477 trucades) per problemes de seguretat. El 4,10% (171 trucades) ha estat per alertar d’incendis i rescats de persones i un 6,29% (262 trucades) per robatoris, segons informa el departament d'Interior.

35 detinguts a Catalunya

El dispositiu especial dels Mossos d’Esquadrade la nit de Cap d’Any ha vetllat per garantir la seguretat ciutadana, l’ordre públic i la mobilitat per la xarxa viària catalana, amb un total de 3.186 agents repartits. Ha finalitzat a les 10.00 del matí i ha comptat amb la col·laboració i la coordinació de les policies locals d’arreu del territori. Durant la nit, els Mossos i les Policies Locals han detingut un total de 35 persones a tot Catalunya (Interior no especifica quantes a Girona), de les quals 12 per delictes de violència de gènere o violència en l’àmbit de la llar, 11 relacionades amb delictes contra el patrimoni, una per delicte de lesions, una per delictes contra la llibertat sexual i 10 més per altres fets.

Accident mortal a Palau-saverdera

Pel que fa al trànsit, s’han realitzat un total de 49 controls d’alcoholèmia a tota Catalunya. En aquests s’han efectuat un total de 1.401 lectures d’alcoholèmia, en les quals s’han denunciat 51 conductors per via administrativa i 24 han estat per via penal. Durant els controls també s’han fet 18 lectures per drogues, 14 de les quals han resultat positives.

Aquest 2023 ha tancat amb la mort de 152 persones en 135 accidents mortals a les carreteres. A Girona en són 28 i d'aquests, tres han perdut la vida en vies de la província en les últimes hores. Aquest diumenge tres persones van morir en un accident mortal a Palau-saverdera, l'últim sinistre mortal de l'any a Catalunya.

L’AP-7, amb 15 morts, és la carretera que acumula més sinistres mortals de Catalunya aquest 2023, tot i que es consolida la reducció de les víctimes mortals d’aquesta via respecte a l’any passat, un 37,5% menys, quan hi va haver 24 morts.