Els gironins es gastaran de mitjana 11 euros per jugar al sorteig del Nen

És de les províncies on menys es gastarà, tot i que enguany la consignació s’ha apujat més d’un euro respecte de l’any anterior

Els gironins es gastaran de mitjana 11 euros per jugar al sorteig del Nen

Els gironins es gastaran de mitjana 11 euros per jugar al sorteig del Nen / Marc Martí Font / Arxiu

Ariadna Sala

Ariadna Sala

El sorteig del Nen no acaba d’arrelar entre els gironins, i és que cada any la província gironina es troba entre les que menys despesa per habitant té. Enguany cada gironí es gastarà uns 11 euros de mitjana i una consignació de prop de 9 milions d’euros, segons les previsions de Loteries i Apostes de l’Estat. Es tracta d’una xifra superior a l’any passat, quan la despesa només arribava als 9,9 euros per gironí. Tenint en compte que cada dècim té un preu de 20 euros, encara ara la mitjana està per sota d’un dècim per persona.

Segons la previsió de vendes que fa Loteries i Apostes de l’Estat, la demarcació de Girona és la sisena amb menys despesa per habitant, concretament 11,31 euros, només per darrere de Huelva (6,85 euros), les Illes Balears (9,53 euros), Cadis (10,05 euros), Badajoz (10,47 euros) o Tarragona (10,61 euros). Val a dir que les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla són els territoris on menys despesa hi ha amb 3,83 euros i 4,92 euros respectivament.

La despesa mitjana dels catalans és superior a la gironina, amb 12,91 euros per habitant. Es preveu vendre mig milió de bitllets. A Girona, les administracions han encarat la campanya de Nadal amb positivitat, i les cues s’han anat repetint tant les setmanes anteriors per adquirir loteria de Nadal com en aquests dies per repetir sort amb el sorteig de Reis.

Per contra, on més dècims s’adquiriran és a la província de Sòria, que lidera el rànquing des de fa una bona colla d’anys. Pel sorteig d’enguany està previst que aquesta província castell-lleonesa es gasti 60,98 euros per habitant, que suposa una mitjana de tres dècims. Cal anar fins a Palència per trobar la segona província que més juga en aquest sorteig, i la consignació és prop de la meitat, amb 34,15 euros. Per darrere hi ha Burgos, amb 33,81 euros per habitant. Hi ha 100.000 bitllets emesos, una quantitat que no ha variat des de fa prop de 40 anys.

Els últims anys han estat positius estadísticament parlant, donat que el primer premi va tocar en dos anys quasi consecutius: el 2021 i el 2023. L’any passat la sort va tocar de ple a l’Escala, que es va endur tot el primer premi del sorteig del Nen amb el número 89603, que va vendre’s a l’Administració número 1 de la població, l’Anxova Milionària. L’administració va vendre 400 dècims i va repartir 80 milions d’euros, dels quals 18 van anar a parar al barri del Culubret de Figueres

Feia només dos anys que el sorteig havia repartit tres milions d’euros a la demarcació amb el número 19570, dels quals l’administració Merche de Girona es va encarregar de repartir dos milions del primer premi a Girona. Un altre negoci de Lloret de Mar va vendre’n un milió més. 

En canvi, cal remuntar-se fins als anys 90 per tornar a trobar la sort en aquest sorteig per les comarques gironines. El primer va ser l’any 1996, quan va caure a Porqueres i el número afortunat va ser el 93561. Dos anys després, la sort també va tornar, aquest cop a Ripoll, i el número premiat va ser el 09122.

Només la sort dirà si enguany la bona ratxa que últimament esquitxa la província continuarà planant, o si caldrà esperar dècades abans de tornar-la a trobar.

Milions per a Hisenda

A qui li tocarà segur, i sense comprar cap dècim és a Hisenda. L’Agència Tributària ingressarà 21,45 milions d’euros, segons dades dels tècnics del Ministeri d’Hisenda (Gestha), sempre que es venguin tots els dècims del primer i segon premi. Això serien gairebé dos milions d’euros més dels que va ingressar el fisc en el sorteig de l’any passat, ja que s’han posat a la venda cinc sèries més.

En total, aquest sorteig repartirà 770 milions d’euros en premis, 70 milions més que en 2023, i, igual que llavors, només tributen els dos primers premis de 200.000 i 75.000 euros per dècim amb el 20% de la part que excedeix de 40.000 euros.

D’aquesta manera, els afortunats amb el tercer premi rebran els 25.000 euros íntegres.