Els jutjats gironins deneguen sis de cada deu peticions d’ordre de protecció

Un moment de l'acte celebrat aquest 25 de novembre contra la violència masclista a Girona davant els jutjats.

Un moment de l'acte celebrat aquest 25 de novembre contra la violència masclista a Girona davant els jutjats. / Marc Martí Font

Eva Batlle

Eva Batlle

Els jutjats gironins deneguen sis de cada deu peticions d’ordre de protecció que fan les víctimes de violència masclista. Durant el tercer trimestre hi ha hagut 174 demandes d’aquests ordres, un 10,83% més que fa un any. D’aquestes, 102 han acabat denegades (59%) i la resta (72) han prosperat. Totes les peticions s’han cursat a instàncies de la víctima. En el 77 dels casos, la relació de parella (cònjuge o relació afectiva) es mantenia en el moment de sol·licitud de l’ordre de protecció a l’òrgan judicial. 

Aquesta invalidació d’ordres dels jutjats gironins és més elevada que la mitjana espanyola. I és que a l’Estat la mitjana és que set de cada 10 peticions s’han aprovat entre els mesos de juliol i el setembre. En aquest tercer semestre s’han aprovat 13.798 ordres de protecció, un 12,97% més que fa un any.

Les ordres aprovades als jujats de Girona n’han derivat 123 mesures i representen un 15,17% menys que entre el juliol i setembre del 2022. Les de tipus penal són les més nombroses (111). Les més dictades són la de prohibició de comunicació amb la víctima (684) i l’ordre d’allunyament (34). Les de caràcter civil han suposat un total de 12 mesures. Les que més s’han donat són la suspensió de la guarda i custòdia dels fills (5).

D’altra banda, les denúncies per violència masclista han pujat durant aquest trimestre així com també el nombre de víctimes. Ambdós indicadors mostren un creixement destacat del 17,41% respecte al mateix període de l’any passat. Els jutjats han tractat fins a 890 denúncies de 890 víctimes. 

La major part d’aquestes han sorgit d’atestats policials i després que la víctima decideixi informar del què patia (728). També hi ha alguna d’aquestes que s’ha realitzat després d’una actuació de la policia (65) o bé, després d’un informe de lesions (56) patides per la dona maltractada.

Quan aquestes dones han hagut d’anar a judici davant del seu maltractador, alguns d’elles s’han acollit a la dispensa de l’obligació legal de declarar. Això ho han decidit fins a 91 dones. Això significa un 42,19% més de víctimes que fa un any.

Més condemnats

Arran de tots els casos denunciats, els jutjats han hagut d’enjudiciar fins a 49 homes. D’aquests, gairebé el 92%, han acabat condemnats (35). Del total, 28 són de nacionalitat espanyola i 175, estrangers. Pel que fa als presumptes maltractadors que han acabat amb condemna, aquests s’han incrementat prop del 28,95%. L’any passat se’n van condemnar 33 de 38 que van anar a judici, segons consta en les dades de l’Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere.

El nombre de dones víctimes continua augmentant i entre juliol i setembre s’han situat en 52.545 a tot l’Estat, un 9,57% més que fa un any, fet que suposa que 21,4 de cada 10.000 dones van patir violència de gènere

La taxa de víctimes de violència de gènere per cada 10.000 ha tornat a augmentar i la la mitjana nacional del tercer trimestre del 2023 s’ha situat en 21,4 davant la taxa de 19,8 de fa un any.

 Per sobre de la mitjana nacional es van situar les Balears, amb una ràtio de 36,8 víctimes cada 10.000 dones. Catalunya en canvi compta amb una taxa inferior a la mitjana inferior a la mitjana estatal i l’índex és de 17,1.

Subscriu-te per seguir llegint