Mor Avel·lí Campsolinas, exalcalde de Tortellà i músic de la Maravella

Conegut com a "Vèliu", tenia 96 anys

Avel·lí Campsolinas durant una entrevista per al projecte «Fer de músic»

Avel·lí Campsolinas durant una entrevista per al projecte «Fer de músic» / Museu de la Mediterrània

J.Víctor Gay*

Aquest dimarts ha mort a Tortellà, Avel·lí Campsolinas i Juanola. Tenia 96 anys d’edat, més de vint els va dedicar a servir a la seva comunitat, con a regidor i alcalde d’aquest municipi garrotxí, sempre en l’etapa democràtica. 

L’evident transformació i progrés del conjunt urbà i la millora dels serveis comunals és el seu millor llegat: l’abastiment d’aigua, modernitzar les comunicacions, com ara la variant que evita creuar el nucli urbà, a voltes impossibles per a certs vehicles, l’Avinguda de la Diputació, la xarxa de camins, gestionar la nova carretera des d’Argelaguer... i algunes obsessions socials i cultuals com ara la revista El Comú i la millora de les escoles, la memòria als fills destacats del municipi, promoure els equipaments esportius o posar fil a l’agulla del edifici de serveis en l’antiga caserna de la Guàrdia Civil, que fins avançà l’import de la compra per tal que l’edifici restés de propietat municipal, sense oblidar l’edificació de l’actual Casa de la Vila. Només són unes notes de la llarga feina feta.

Però no podem oblidar que l’Avel·lí, en Vèliu, com tothom el coneixia, va ser un músic puntal de la l’Orquestra Maravella. Més quaranta anys de servei a la formació amb la qual va recórrer Europa i part d’Àsia. El saxo i el tible eren els us instrument preferits i en col·leccionava d’altres que, en part, ha llegat a Tortellà. Formava part d’aquell primera generació de polítics que es definien com a servidors públics. 

Ens cal fer memòria de l’alcalde del músic i transmet el condol a l’Assumpció, la seva esposa, la fidel companya, que va deixar l’Empordanet per la Garrotxa i a la resta de la família.

Però ens permetem afegir unes notes personals dedicades a l’amic entranyable. M’agradava recordar-li que de la seva mà em va portar, primer a la darrera corporació municipal que va presidir i a l’alcaldia de Tortellà, després, amb el repte de seguir fent feina, no pas tant important com la seva, per millorar aquet municipi tant entranyable per a la nostra família, tractant d’aconseguir el que en Beliu va escriure en el pròleg del llibre Tortellà, d’en Robert Batlle i Castanyer, titulat senzillament, Tortellà (1991): «Que el pas dels anys ens ajudi a entendre millor aquest nostre present i a preparar entre tots. Per a nosaltres i pels que vindran al darrera nostre un poble més just i agradable, un Tortellà sempre millor».

El comiat d’en Vèliu tindrà lloc dicremcres a les 4 de la tarda a l’església parroquial de Santa Maria de Tortellà.


*J.Víctor Gay va ser alcalde de Tortellà després de l’Avel·lí Campsolinas i Juanola