L'hospital Santa Caterina també ha de suspendre activitat per la grip

Treballadors mostren malestar per la «mala gestió» de l’organització interna i la manca de professionals

Reorganització de l'assistència a la majoria dels hospitals

Les noves urgències del Santa Caterina, estrenades fa dos anys.

Les noves urgències del Santa Caterina, estrenades fa dos anys. / IAS

Laura Teixidor

Laura Teixidor

Seguint la línia d’altres hospitals com el de Palamós, l’hospital Santa Caterina també ha hagut de reorganitzar l’activitat assistencial per tal de fer front a l’alta demanda d’urgències per virus respiratoris, sobretot la grip.

En un comunicat del sindicat CATAC, els treballadors lamenten que s’han hagut de desprogramar les intervencions no urgents que requereixen ingrés hospitalari i que hi ha «saturació a les urgències». Afegeixen que «es van improvisar deu llits a l’hospital de dia per als pacients pendents d’ingrés, mentre que la mitjana diària de pacients sense lloc per ingressar és de trenta i tot això amb el mateix personal». 

La situació també ha afectat les UCIs, ja que s’han reconvertit llits  d’urgències en llits de semicrítics i crítics, «també amb el mateix personal». 

Mostren malestar per la «mala gestió» i la manca de recursos. Consideren que «ha arribat un altre hivern i sorprenentment, una altra vegada ens ha tornat a enganxar per sorpresa». Tot i que consideren que els «màxims responsables» estan a la conselleria de Salut, manifesten que la direcció de l’hospital «tenen la responsabilitat i la capacitat de fer previsions i planificar l’organització dels serveis i el personal». Lamenten que qui ho està pagant, a part del personal, són els pacients, per «les llargues hores d’espera i la incomoditat dins del servei d’urgències». Finalment, també lamenten la manca d’informació per part de la direcció i la gerència.  

Increment de reforços

Fonts de l’hospital confirmen que s’ha programat prioritzant la cirurgia sense ingrés per tal de disposar de més llits especialment les tres darreres setmanes, i garantint la cirurgia urgent i oncològica. Així mateix i en relació amb l’optimització dels espais per atendre el pacient amb patologia respiratòria, s’ha adaptat el centre a la demanda, de manera que s’han habilitat deu llits a un dels hospitals de dia, llits destinats a pacients valorats al Servei d’Urgències i pendents d’ingrés a planta, sense que això hagi afectat l’activitat pròpia de l’hospital de dia, ja que aquesta s’ha distribuït entre els dos hospitals de dia que actualment disposa el Santa Caterina; en el mateix sentit, s’ha traslladat la urgència ginecològica a la unitat d’hospitalització de ginecologia; i s’han habilitat quatre llits més en una altra. 

Pel que fa al personal, afirmen que s’han incrementat els reforços mèdics i infermers, tant als Serveis d’Urgències com a les unitats d’hospitalització, en dies feiners i caps de setmana. Afegeixen que estan treballant en la conversió d’una zona d’hospitalització que s’estava planificant per altres usos i en la contractació de més professionals per atendre l’obertura dels nous llits, si la situació ho requerís.