Formatges amb ànima social, de Ripoll a conquistar els paladars internacionals

MUUU BEEE, la formatgeria del centre especial de treball de la Fundació MAP, dona feina a cinc persones amb discapacitat física i intel·lectual. Actualment, produeixen un total de 60.000 formatges l’any.

Dues persones treballant a la formatgeria.

Dues persones treballant a la formatgeria. / Fundació MAP

Meritxell Comas

Meritxell Comas

Jardineria, manipulats o neteja d’aparcaments. Aquests són els serveis de capçalera que ofereixen els centres especials de treball per a generar ocupació entre el col·lectiu de persones amb discapacitat. Però la Fundació MAP, amb seu a Ripoll, tenia clar que calia diversificar els serveis per a buscar un millor encaix per cada perfil d’usuari, a més de convertir-se en un motor de dinamització del territori

D’aquesta manera, l’any 2016 va néixer la formatgeria MUUU BEEE, que dona feina a set persones, cinc amb discapacitat -tant intel·lectual com física- amb una producció anual de 60.000 formatges l’any, que ja han rebut distincions de talla nacional i internacional. «Per la coherència amb el territori i les oportunitats que genera aquest producte al Ripollès, tenia molt sentit que l’activitat passés per una formatgeria», assegura el codirector de la unitat de feina de la Fundació MAP, Roger Bosch. Una oportunitat que va sorgir després que una formatgeria familiar, ubicada a Queralbs, decidís abaixar la persiana. «Ens van oferir la oportunitat de donar continuïtat a la producció», recorda Bosch, que assenyala que «això ens va ajudar a no haver de partir de zero». D’aquella formatgeria que van heretar, que van traslladar a Ripoll, «en queda poca cosa», assegura Bosch, que apunta que «ens l’hem fet nostra, elaborant els nostres propis formatges i ampliant-ne la distribució per a arribar a moltes més persones, ja que la formatgeria original tenia una venta molt reduïda, a la Vall de Ribes».

Ara, distribueixen els quatre tipus de formatges que comercialitzen -elaborats amb llet de vaques frisones del Ripollès- arreu de l’Estat, des de punts de venta físics en 54 comerços locals del Ripollès (en breu també arribaran a la Garrotxa i a Osona) fins a la botiga online, que els permet arribar arreu de la geografia espanyola, passant per la venta en grans superfícies ubicades en altres punts de Catalunya. «Que totes les taules del país puguin tenir un producte elaborat per nosaltres és un orgull, que encara és més gratificant per les persones amb discapacitat que hi treballen», celebra Bosch.

El producte insígnia de la formatgeria és el Tendre de Drap (un formatge suau amb un màxim de tres setmanes de maduració que es prepara amb un drap de cotó, que en determina la forma i que serveix per premsar la quallada a mà), seguit del Sotabosc (un formatge semicurat madurat en caves fresques i humides durant vuit setmanes). També elaboren el Flor de Neu (un formatge de pasta tova madurat en caves durant quatre setmanes, del que també en preparen una versió de temporada amb tòfona negra) i El Pilós (el formatge més curat, que es comercialitza a partir de les dotze setmanes de maduració).

En poc temps, els formatges de la Fundació MAP han rebut nombrosos reconeixements, tant d’àmbit local com internacional. Es tracta del World Cheese Awards, que ha guardonat la variant de tòfona del Flor de Neu i El Pilós; el Gourmet Quesos (que selecciona els millors formatges d’Espanya), amb reconeixements pel Tendre de Drap i El Pilós; i Girona Excel·lent, que ha reconegut el formatge curat amb el Segell de Qualitat Agroalimentària.

De l’elaboració a les càmeres

Les persones amb discapacitat que treballen a la formatgeria col·laboren en els diversos passos del procés, des de l’elaboració de formatges (que comença i acaba cada dia), emmotllant o posant els formatges a la premsa, a la neteja, passant per tenir cura dels formatges, gestionant les càmeres, respatllant-los o girant-los.

Actualment, la Fundació MAP dona feina a 172 persones amb discapacitat i 40 en risc d’exclusió social a través d’un restaurant i un bed and breakfast a Ripoll, un hotel-restaurant a Sant Joan de les Abadesses, botigues per a donar una segona vida a productes restaurats recuperats de la deixalleria o una bugaderia industrial.

Subscriu-te per seguir llegint