El Trueta i el Santa Caterina fan més de 100 proves per a la prevenció de malalties del fetge

Sis usuaris han estat citats per una propera consulta en detectar-se algun registre fora dels valors correctes.  

Una de les proves a l’hospital Trueta, dimarts.

Una de les proves a l’hospital Trueta, dimarts. / Marc Martí Font

DdG

El Servei de Digestologia dels hospitals Doctor Josep Trueta de Girona i Santa Caterina de Salt han realitzat més de cent proves durant les dues jornades obertes a la ciutadania que s’han fet amb motiu de la Setmana de les Malalties Hepàtiques. En concret, els professionals de medicina i d’infermeria del servei han realitzat 69 elastografies de transició, una prova de diagnòstic per la imatge similar a una ecografia que permet valorar l’elasticitat o rigidesa del fetge, i 43 tests ràpids per a la detecció a la sang del virus de l’hepatitis B i de l’hepatitis C a usuaris i usuàries que prèviament havien reservat cita per a dimarts al Trueta o per a dijous al Santa Caterina. Del global de les 112 proves realitzades, sis usuaris han estat citats per una propera consulta en detectar-se algun registre fora dels valors correctes.  

L’activitat, que ha comptat amb l’impuls de l’Associació Espanyola de l’Estudi del Fetge (AEEH), va iniciar-se dimarts al vestíbul del Trueta i dijous es va traslladar al del Santa Caterina. Durant les dues jornades, els professionals del servei han aprofitat per combinar les proves de detecció amb la tasca de sensibilització sobre la importància de fomentar una bona salut hepàtica mitjançant una dieta adequada, limitar el consum d’alcohol i fer activitat física amb freqüència.

“A la societat hi ha un augment dels factors de risc de patir una malaltia hepàtica, com són l’obesitat, la diabetis, la hipertensió o el consum d’alcohol”, exposa Isabel Serra, doctora del Servei de Digestologia dels hospitals Josep Trueta i Santa Caterina. Precisament, aquests factors estan estretament vinculats a l’esteatohepatitis, també coneguda com a fetge gras, una de les patologies que ha experimentat un major increment durant els darrers anys. Es tracta d’una acumulació excessiva de greix a les cèl·lules del fetge, si es deixa sense tractar, pot progressar cap a una fibrosi hepàtica, cirrosi o càncer de fetge. 

El Servei de Digestologia del Trueta i el Santa Caterina rep cada any més primeres visites vinculades a casos avançats de fetge gras derivades de l’atenció primària, una tendència que respon a l’augment del sedentarisme i del sobrepès, propi de les societats desenvolupades. En aquest context, l’enquesta de salut pública de Catalunya del 2022 reflecteix que el 34,6% de la població adulta (de 18 a 74 anys) té sobrepès i un 14,7% obesitat, mentre que en població infantil (de 6 a 12 anys) hi ha un 17% de sobrepès i un 11,7% d’obesitat.