Els pneumòlegs demanen que s’agilitzi el pla antitabac

Avisen que els cigarrets electrònics són la porta d’entrada al tabaquisme dels joves i reclamen restriccions

DdG

La Societat Catalana de Pneumologia (SOCAP) i el Barcelona Respiratory Network (BRN) han demanat al ministeri de Sanitat i a la Generalitat que agilitzin el nou Pla antitabac que pretén ampliar els espais lliures de fum a les terrasses, les platges o els cotxes, en presència de menors i embarassades.

Els experts han afirmat en un comunicat que hi ha suficient evidència científica que avala que la mesura contribuiria a millorar la salut dels ciutadans. Així mateix, han assegurat que també estan provats els efectes perjudicials dels vapejadors en la salut dels seus usuaris i en la dels fumadors passius. En aquesta línia, han assegurat que s’ha demostrat que aquests elements són la porta d’entrada al tabaquisme dels joves.

Els experts han revelat que comptant només dotze països, entre ells Espanya, més de 8,3 milions de persones utilitzen cigarrets electrònics a Europa.

Han indicat que d’acord amb l’enquesta TackSHS Survey, feta en més de 11.000 ciutadans de més de 15 anys i publicada en Journal of Epidemiology, la majoria dels usuaris també fumen cigarrets convencionals, utilitzen cigarrets electrònics amb nicotina i cigarrets electrònics en zones interiors lliures de fum.

En concret, l’estudi ha assenyalat que el 65,1% utilitza el cigarret electrònic en almenys un ambient interior on està prohibit fumar; en particular, en els llocs de treball (34,9%) i bars i restaurants (41,5%). De l’estudi també se’n desprèn que els joves i els adolescents són el grup més vulnerable a començar a fumar.

També han recordat que el vapor dels cigarrets electrònics que conté nicotina augmenta la permeabilitat endotelial pulmonar, indueix inflamació i provoca alteracions de les vies respiratòries i del parènquima.

Adolescents i el cigarret electrònic

Afegeixen que a Espanya, un de cada quatre estudiants de 12 i 13 anys ha provat alguna vegada un cigarret electrònic, més les noies que els nois, segons un estudi efectuat en 8.000 estudiants de 1r i 2n de l'ESO, sobre consum d'alcohol, tabac i possibles addiccions comportamentals en menors, elaborat per la Delegació del govern espanyol.

En aquest sentit, han avisat que tot i que en la primera adolescència, la prevalença de consum de tabac convencional és relativament baixa, el de cigarrets electrònics és molt més alt. Fins un 25% ha fumat un e-cigarret alguna vegada en la seva vida (una mica més les noies) i entre un 10% i un 12% en l'últim mes.