L'hospital d'Olot fa la primera donació de multiteixits

Se suma a l'extracció de còrnies, que es va iniciar al centre el 2018

La comissió de donació de l'hospital d'Olot

La comissió de donació de l'hospital d'Olot

L.T.

L’hospital d’Olot ha gestionat la primera donació de teixits musculoesquelètics aquest mes de gener. Es tracta de la primera donació multiteixit que fa el centre, a banda de les còrnies, que s’extreuen des del 2018, i resultat del model de treball en xarxa per incentivar i potenciar la donació d’òrgans i teixits en els hospitals de la Regió Sanitària de Girona. En el marc d’aquest model, l’Hospital d’Olot va constituir la Comissió de Donació i el Programa de Donació de Teixits. 

L’extracció ha estat possible gràcies al treball en equip dels professionals de la Comissió de Donació, amb infermeres, metgesses i tècnics de cures auxiliar d’infermeria, i del Donor Center, del Banc de Sang i Teixits, que s’han traslladat al centre per fer l’extracció. En aquest primer cas s’ha obtingut pell i teixit musculoesquelètic. 

La Comissió és l’encarregada de gestionar les possibles donacions i ha elaborat un protocol d’actuació per al procés de donació de multi-teixits a l’Hospital d’Olot, basat en la informació, la detecció i l’organització. Actualment l’equip analitza els possibles donants i, en cas d’èxitus, avisa el Donor Center (equip especialitzat del Banc de Sang i Teixits) perquè en faci l’extracció. El protocol s’aplica a tot el centre, especialment a les àrees d’urgències, les unitats d’hospitalització d’aguts i de crònics, i al PADES

Amb l’esforç del personal assistencial, que està directament en contacte amb el pacient i la seva família durant l’ingrés i, sobretot, gràcies a la sensibilitat dels familiars, és possible fer la detecció de possibles donants i organitzar les extraccions. El procés d’extracció va a càrrec dels professionals del Donor Center, que es desplacen a l’Hospital d’Olot un cop feta la tasca de detecció del possible donant, la informació a les famílies i la revisió de la història clínica i les determinacions prèvies, requisits imprescindibles per al procés de donació. 

L’Hospital d’Olot se suma a l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta de Girona i el Santa Caterina de Salt (IAS) com a centre donant de multi-teixits, amb excepció de les còrnies, de la Regió Sanitària de Girona. 

El Departament de Salut i l’Organització Catalana de Trasplantament (OCATT) van fer públiques la setmana passada les dades de donació i trasplantament a Catalunya d’aquest 2023. Unes xifres rècord que, en la donació de teixits, es tradueixen en 1.878 donants, que van permetre obtenir 2.718 teixits. 

La donació de còrnies, des del 2018

La donació de còrnies es va iniciar a l’hospital el 2018 i s’emmarca en el model sectorial que es va començar a desplegar a la Regió Sanitària Girona l’any 2015 per tal d’implicar els hospitals comarcals en la donació i extracció d’òrgans i teixits. El model es basa en el treball en xarxa dels centres comarcals en coordinació amb l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta. Fruit d’aquesta iniciativa, a partir del 2017 es va començar a estendre el programa de còrnies als hospitals comarcals –entre ells Olot- buscant i aconseguint que en l’actualitat cada centre sigui autònom en tot el procés, des de la detecció dels possibles donants fins a l’extracció de còrnies. Inicialment, s’hi desplaçava un equip del Donor Center per fer aquestes extraccions, però des de fa un parell d’anys són els mateixos professionals de l’Hospital –principalment d’infermeria- els qui fan aquesta funció, un procediment que permet agilitzar el procés i reduir el temps d’espera de la família per enterrar el difunt.

A l’hospital d’Olot hi ha constituïda una Comissió de Donació, que és qui s’encarrega de la detecció, d’informar les famílies i de revisar la històrica clínica per informar la viabilitat del donant. La primera donació de multi-teixits realitzada aquest mes de gener és resultat d’aquest model de treball en xarxa que s’està desplegant en els últims anys.

Durant el 2023, a l’hospital d’Olot hi va haver 29 donants de còrnies.

En general, les comarques gironines destaquen per un nombre alt de donacions. De fet, de de fa anys l'hospital Trueta és el centre no trasplantador de Catalunya amb més donacions d'òrgans.