Oncolliga finançarà un projecte de recerca del càncer de pàncrees

L’anunci es va fer ahir en la presentació de l’onzena edició de l’Oncotrail, que es farà a l’octubre a Palafrugell

La presentació de la nova edició de l'Oncotrail, ahir a Palafrugell.

La presentació de la nova edició de l'Oncotrail, ahir a Palafrugell. / Fundació Oncolliga Girona

DdG

La Fundació Oncolliga Girona finançarà amb 90.000 euros un projecte de recerca de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (Idibgi) que té com a objectiu validar una signatura metabolòmica per al diagnòstic precoç del càncer de pàncrees. Els fons per finançar aquesta investigació provindran dels donatius recaptats amb la prova solidària Oncotrail, amb dues aportacions de 45.000 euros corresponents a les edicions 2023 i 2024.

La hipòtesi del projecte de recerca presentat pel doctor Ernest Castro és que hi ha metabòlits en pacients de càncer pancreàtic que poden mesurar-se i utilitzar-se com a biomarcadors, fet que permetria un diagnòstic precoç de la malaltia entre la població de risc i, fins i tot, fer un cribratge poblacional.

El gruix més important dels fons recollits (145.653,8 euros) s’ha destinat als hospitals gironins i l’ICO Girona per millorar el confort i el diagnòstic dels malalts de càncer. D’aquests, 50.723 euros han anat a l’hospital Trueta per la compra de vint butaques per a les unitats de neurocirurgia i ginecologia i 36.438 euros a l’ICO Girona, per la renovació de llits a l’àrea de trasplantaments de la vuitena planta i el lloguer per dotze mesos d’unes ulleres de realitat virtual per a pacients ingressats.

També han rebut aportacions l’hospital de Palamós (36.060 euros); l’hospital de Figueres (17.391 euros); l’hospital d’Olot (7.769 euros); l’hospital de Campdevànol (16.341 euros); hospital de Blanes (12.347 euros) i la Clínica Salus Infirmorum (3.588 euros).

L’anunci es va fer durant la presentació de l’onzena edició de l’Oncotrail, que es farà els pròxims 5 i 6 d’octubre a Palafrugell.