Els tècnics sanitaris reprenen la normalitat després de la vaga

Arriben a un acord amb el Departament de Salut després d'un conflicte que venia d'anys enrere

Protesta tècnics sanitaris a Girona, fa dues setmanes.

Protesta tècnics sanitaris a Girona, fa dues setmanes. / SIETESS

DdG/ACN

Els sindicats de tècnics sanitaris han desconvocat la vaga indefinida que mantenien des del passat 8 de gener després d'arribar a un acord amb el Departament de Salut. El Sindicat de Tècnics d'Infermeria (SAE) i el Sindicat Estatal de Tècnics Superiors Sanitaris (SIETeSS) s'han reunit aquesta setmana amb el conseller de Salut, Manel Balcells i han tancat un acord que posa fi a l'aturada.

El Departament s'ha compromès a dur la reivindicació de les reclassificacions de les categories funcionarials a la reunió que mantindrà divendres amb el Ministeri de Sanitat. Una reclassificació que, en cas de ser acceptada pel Ministeri, hauria d'anar acompanyada de la "memòria econòmica" per poder assumir els increments salarials associats. Aquesta via, ha subratllat Balcells, seria "immediata", i el compromís del Departament és defensar-la davant la ministra Mónica García.

En els darrers dies el Departament de Salut ja s'havia compromès a demanar a García en la reunió prevista per al divendres la reclassificació professional dels tècnics superiors sanitaris al nivell B i de les tècniques en cures auxiliars d'infermeria (TCAI) al C1.

Pel que fa a les qüestions organitzatives, es tracta de reivindicacions que els convenis de l'ICS i del Siscat no recollien i que "han aflorat". Balcells no ha entrat al detall, però ha reivindicat també l'acord en aquest aspecte.

Finalment, el "moll de l'os" de la negociació és la qüestió de la remuneració. Amb les "regles de joc sagrades" que marquen els dos convenis, el Departament i els sindicats han arribat a l'acord de crear unes meses específiques que faran anàlisis retributives comparatives i propostes de millora. Aquestes propostes es duran a la taula d'harmonització, que si les accepta, el Departament haurà d'assumir.

Els metges reclamen ser d'una categoria superior

Per altra banda, els sindicats mèdics reclamen ara de forma oficial a Sanitat que es creï una categoria específica per al col·lectiu de metges a l'Estatut Bàsic de l'Empleat Públic (EBEP). En concret, proposen l''A1+', un nou grup professional que justifiquen per "la formació i la responsabilitat" que requereix la seva feina. Ho han demanat en roda de premsa des de Madrid Metges de Catalunya (MC), la Confederación Estatal de Sindicatos Médicos (CESM), el Sindicato Médico de Euskadi (SME) i el Sindicato Médico Andaluz (SMA) com a representants del personal facultatiu de l'Estat. Les organitzacions han remarcat que la petició respon a la necessitat d'adaptar la classificació dels professionals al sistema europeu de titulacions derivat del Pla Bolonya.