Protesta de la pagesia gironina: talls a les principals vies amb marxes de tractors

Els pagesos denuncien que no se’ls paguen les ajudes a temps i que la llei de la cadena alimentària no s’aplica

Protesta de la pagesia: Centenars de tractors es concentren a Girona

Emularan les mobilitzacions a França amb més de 10 talls a les principals vies de Catalunya

ACN

La pagesia gironina ha iniciat, des de primera hora d'aquest dimarts, concentracions i talls a diverses carreteres i punts de la provincia, en alguns casos amb els seus tractors, en protesta per la crisi del sector i per les polítiques agràries de la Unió Europea. Aquestes mobilitzacions es mantindran al llarg de la jornada i, fins i tot, en algunes zones, aquest dimecres.

Primers talls a les carreteres gironines

Els pagesos gironins han iniciat sobre les 07.45 hores la jornada de protestes amb els talls de la C-252 a Torroella de Fluvià i la GI-634 a Verges. Segons ha informat el Servei Català de Trànsit, els talls han afectat uns 1,5 quilòmetres en total a les 08.00 hores.

Concentració davant la seu de la Generalitat a Girona

La protesta dels pagesos a Girona ha portat centenars de tractors al pavelló de Fontajau, on s'han concentrat, just abans de marxar cap a la seu de la Generalitat. Davant de l'equipament del govern català, el manifestants s'han aturat amb els seus vehicles i han llançat palla a l'entrada de l'edifici. La previsió és que els tractors tallin l'AP-7, l'A-2 i l'N-II cap al migdia, un cop hagin marxat de la delegació de la Generalitat.

A Girona, talls a l'AP-7 i l'N-II

Unió de Pagesos ha citat als professionals del sector de les comarques gironines aquest dimarts a les vuit del matí a l’aparcament del pavelló de Fontajau de Girona, des d’on es preveu que hi arribin passant per diferents carrers de la capital gironina (carretera de Barcelona i Joaquim Vayreda, per una banda, i avinguda de França i Josep Tarradellas, per l’altra). Els pagesos protestaran a través d’una marxa amb els seus tractors que passarà per la delegació del Govern a Girona per després dirigir-se a Medinyà, on el sindicat té previst tallar el trànsit a l’autopista AP-7 i l’N-II. Es preveu que hi participin entre 200 i 300 tractors aproximadament.

Talls a la resta de Catalunya

Suport de l’hostaleria

Mentrestant, l’Associació Hostaleria Turisme i Restauració de Girona ha expressat el seu «ferm suport i solidaritat cap als pagesos, agricultors i treballadors del camp en aquests moments desafiadors». Apunten que l’hostaleria, amb la seva diversitat de restaurants, hotels i establiments gastronòmics, «depèn en gran mesura de la dedicació i la tasca dels agricultors que cultiven els productes essencials que donen vida als nostres plats». També exposen que enmig dels reptes actuals, «els pagesos s’enfronten a diverses dificultats que n’amenacen el suport i l’estabilitat». Relaten, per exemple, que la incertesa climàtica, la sequera, els canvis en les polítiques agrícoles i els desafiaments econòmics «han posat a prova la tenacitat dels qui dediquen les seves vides a cultivar la terra».

«Com a societat, és imperatiu reconèixer la importància vital de l’agricultura i la dedicació incansable dels pagesos per garantir la disponibilitat d’aliments frescos i nutritius a les nostres taules», indica l’entitat presidida per Xavier Garcia. «És el moment d’unir-nos i destacant-ne el paper crucial», conclou el document.

Els motius de les protestes

Els ha costat organitzar-se (van tard respecte els seus col·legues europeus), però els agricultors gironins i de la resta d'Espanya també han pujat al remolc de les protestes que han recorregut en les últimes setmanes mitja Europa i surten a partir d'aquest dimarts a les carreteres per fer-se sentir. Reclamen, com els francesos, els portuguesos o els alemanys, que la Unió Europea no els encotilli amb normatives per a les quals necessiten més temps d’adaptació i que fixi mecanismes per garantir el relleu professional i donar un futur a l’ofici. Protesten perquè, en el cas concret d’Espanya, no se’ls paguen les ajudes en els terminis convinguts o perquè una llei tan desitjada com la de la cadena alimentària, en vigor des del 2021, ara està sent paper mullat. A tot això s’hi ha sumat a Catalunya un factor de primer calibre: l’impacte de la sequera, que ja ha malmès collites i que ara els ha deixat amb només un 20% de l’aigua de reg en aquelles comarques de les conques internes en emergència.