L'empresa que volia adquirir Artigas de Cornellà del Terri es retira després que el jutjat rebutgés la seva oferta

La UGT critica que s'hagin primat "criteris econòmics" abans que salvaguardar part dels 170 llocs de treball

La fàbrica d’Artigas Alimentària a Cornellà del Terri amb la porta tancada

La fàbrica d’Artigas Alimentària a Cornellà del Terri amb la porta tancada / Aleix Freixas

ACN

L'empresa navarresa Agotzaina, que volia adquirir Artigas Alimentària de Cornellà del Terri (Pla de l'Estany), s'ha retirat del procés després que el jutjat mercantil rebutgés la seva oferta. El sindicat UGT, que ho ha sabut arran del recurs que va presentar, critica que s'hagin primat "criteris econòmics" abans que la salvaguarda de part dels 170 llocs de treball que tenia la càrnia. El seu secretari general a Girona, Maxi Rica, assegura que la marxa d'Agotzaina és conseqüència "d'una visió errònia de la llei concursal" -la navarresa estava disposada a conservar 75 empleats- i lamenta que tant la liquidació com la venda dels actius d'Artigas Alimentària suposarà perdre "teixit industrial i llocs de treball al territori".

Fa unes setmanes, el Jutjat Mercantil 2 de Girona va rebutjar l'oferta Agotzaina per comprar Artigas Alimentària de Cornellà del Terri. L'empresa navarresa, que es dedica al mercat d'ovoproductes, va fer una proposta per adquirir la firma gironina, que s'acompanyava d'una previsió d'inversió i el manteniment de 75 llocs de treball. El grup compta amb una trentena de plantes arreu de l'Estat i va tancar el 2022 facturant més de 470 milions d'euros (MEUR).

El jutjat mercantil, però, va rebutjar l'oferta d'Agotzaina perquè considerava que no garantia el futur de l'empresa i dels llocs de treball a curt i mitjà termini i, a més, anava en detriment dels creditors. Davant d'això, fa uns dies diversos membres de la plantilla i el sindicat UGT es van concentrar a les portes del Palau de Justícia -on té la seu el mercantil- per protestar contra la decisió i sostenint que el nou projecte industrial era viable.

El sindicat, a més, també va presentar un recurs davant la decisió del mercantil. Ara, n'ha rebut resposta. Segons critica Maxi Rica, el jutjat ni tan sols entra a valorar el fons de la qüestió i, en un escrit "molt breu", ho justifica dient que Agotzaina ha retirat la seva oferta, s'ha apartat del procés i, en conseqüència -com que era l'única que havia presentat una proposta- la liquidació d'Artigas Alimentària tira endavant amb la venda dels actius i l'extinció dels contractes.

El secretari general de la UGT sosté que la navarresa és una empresa "solvent" i critica que "s'ha deixat perdre la inversió" arran d'una "visió errònia de la llei concursal". "S'han primat criteris econòmics, salvaguardant l'interès dels creditors i no s'ha respectat el fonament bàsic de la llei, que és preservar l'activitat i els llocs de treball", lamenta Maxi Rica.

"Estem molestos"

El secretari sindical no amaga que estan "francament molestos" amb la lectura que el jutjat mercantil ha fet, rebutjant l'oferta d'Agotzaina. Maxi Rica subratlla que la liquidació -que ara ja és inevitable- es traduirà "amb el tancament final" d'Artigas, la desaparició "de teixit productiu al territori i la pèrdua de llocs de treball". Des del sindicat, a més, també entreveuen que al darrere de la decisió s'hi podrien amagar "interessos especulatius".

Diversos treballadors d’Artigas Alimentària en la concentració en contra de la liquidació de l’empresa amb el Palau de Justícia de fons

Diversos treballadors d’Artigas Alimentària en la concentració en contra de la liquidació de l’empresa amb el Palau de Justícia de fons / Aleix Freixas

L'empresa Artigas Alimentària era un escorxador que a més feia especejament de la carn. D'ençà que va presentar concurs de creditors, l'empresa no té activitat. Durant aquest temps, però, s'ha fet manteniment de la planta i, fins i tot, es va posar una alarma per dissuadir els lladres (ja que en algunes ocasions els mateixos treballadors havien hagut d'anar-hi per impedir robatoris).

L'oferta d'Agotzaina pretenia reconvertir el negoci i donar continuïtat a 75 treballadors de la plantilla d'Artigas. A més, segons concreta la UGT, també s'acompanyava de diverses inversions. Entre aquestes, 1 MEUR per renovar la depuradora. Per a aquest 2024, es calculava que des de Cornellà del Terri s'arribessin a facturar 60 MEUR (la major part del negoci vindria per part dels clients que ja té Agotzaina, deixant a banda els que podria captar que fins ara compraven a Artigas).