Els pagesos de les comarques gironines bloquegen l’N-II i l'AP-7

No es descarta que s'acostin a la frontera a la Jonquera

Noves protestes de la pagesia gironina

Redacció/ACN

Els pagesos gironins han aconseguit tallar l'AP-7 en els dos sentits a l'altura de Pontós, just on l'autopista creua per dalt l'N-II, que s'ha bloquejat des de primera hora del matí. Els agricultors han entrat a la calçada, on han entravessat troncs, pneumàtics i cables i els han calat foc, dins la segona jornada de protestes del sector que també preveu bloquejar els accessos a Mercabarna i al port de Tarragona. Al voltant dels agricultors gironins es manté un dispositiu d'agents de la Brigada Mòbil dels mossos. Alguns dels concentrats asseguren que les protestes van per llarg i que es mantindran fins que se'ls escolti. "Morts ja ho estem. Seguirem al peu del canó", afirma Joan Pujol.

Les concentracions han començat a primera hora del matí a Orriols i Santa Llogaia d'Àlguema i cap a quarts de vuit centenars de tractors han sortit en direcció Pontós, on es bifurquen les dues carreteres. Cap a dos quarts de deu han aconseguit tallar l'autopista i hi han muntat barricades a banda i banda de la via.

A les deu, alguns tractors han obert pas des de la zona del pont que connecta les dues vies i han accedit a l'AP-7. En aquests moments, hi ha uns sis tractors concentrats just després de la barricada que han muntat en sentit sud. La voluntat és evitar que els Mossos -que hi ha desplegat diverses furgonetes de la Brigada Mòbil- els desallotgin.

Al voltant del migidia, les carreteres gironines afectades són:

  • AP-7 a la zona de Pontós: En sentit sud desviaments sortida Figueres sud, en sentit nord desviaments sortida Vilademuls. Per aquesta afectació es fan desviaments de vehicles pesants al Pertús, en territori francès, per evitar que els camions accedeixin a l'AP-7
  • Tallada N-II Vilamalla - Pontós
  • Tallada C-38 Molló

Alguns dels pagesos gironins que s'hi han congregat asseguren que les protestes es mantindran perquè la situació que viuen és insostenible. "Al final hi ha una consciència de col·lectiu perquè tots estem enfadats de tot el camí que hem tingut i hem d'aprofitar aquesta onada per posar les coses on haurien de ser", assegura un pagès del sector de la fruita, Albert Batlle.

També ho veu així Pujol, que afirma que les coses "no poden continuar així". "Tot està en mans de les grans empreses que volen canviar el món. I nosaltres no volem tant de progrés. Els nostres fills han de poder menjar costelles de xai i entrecots de vedella", diu Pujol.

Impedir el trànsit internacional

El coordinació nacional d'Unió de Pagesos, Joan Caball, ha explicat que l'objectiu de la jornada d'avui és "tallar les dues vies amb Europa" i denunciar que, a banda del mal moment que passa l'agricultura, "el que entra de fora no compleix els mateixos requisits que hem de complir nosaltres". En aquest sentit, ha dit que cal que la Unió Europea "tracti correctament" els productors "d'aquí".

També ha dit que cal que la societat és conscienciï que hi ha un problema i que doni suport als productors quan va a comprar. "Quan compres a un lloc o a un altre ens ajudes a nosaltres o ajudes a les grans cadenes de distribució", afegeix.

Concentracions a Mercabarna i el Port de Tarragona

Una vintena de tractors provinents del Baix Llobregat i de l'Anoia bloquegen des d'aquest matí l'entrada de Mercabarna per l'accés d'El Prat, una de les portes principals del mercat majorista. Minuts abans que arribessin els agricultors, fins a set furgonetes del Mossos d'Esquadra s'han situat en línia evitant que els vehicles puguin accedir al recinte.

Al port de Tarragona ja hi ha més d’un centenar de tractors, i s’espera que durant el matí n’arribin més, ja que encara hi ha marxes lentes provinents de l’Ebre de camí. A la c-25, l’eix transversal, una protesta també talla la circulació a l'altura de Vic.

D'aquesta manera, els pagesos posen de nou sobre la taules les seves principals reivindicacions, com la reducció de la burocràcia per a la seva feina del dia a dia o al competència deslleial contra altres mercats més desregularitzats, entre d'altres.