Salut conclou que al Ripollès s'atén a tothom encara que no tingui targeta sanitària

Han ampliat els supòsits perquè Creu Roja proveeixi targetes a persones pendents d'empadronament

Una investigació interna del Departament de Salut de la Generalitat, sobre els fets publicats per El Periódico i Diari de Girona respecte a la negació d'assistència sanitària a persones migrants sense empadronament, ha resolt que "tant al CAP Ripoll com a l'Hospital de Campdevànol s'atén a tothom encara que no tinguin targeta sanitària". El mateix organisme admet que puntualment pot haver-hi hagut alguna incidència "que ja s'ha resolt", tot i que no especifica quina. Durant 2023 i el gener de 2024 s'ha assignat 38 codis d'usuari del sistema de salut provisional a persones que encara no tenien tramitada la targeta sanitària definitiva. Alhora explica que s'ha millorat la comunicació de diferents procediments interns del centre. Migrants pendents d'empadronar van relatar a aquest diari que havien tingut dificultats en centres sanitaris ripollesos, que els havien instat a "no tornar fins que tinguessin l'empadronament".

La Regió Sanitària de Girona ha revisat el conveni que tenia amb la Creu Roja provincial per adaptar-lo a la situació de Ripoll, on el temps per aconseguir l'empadronament s'està perllongant per decisió de l'equip de govern d'Aliança Catalana. Fins ara el conveni proporcionava targetes sanitàries a individus sense llar, però ara s'ha vehiculat un circuit que inclogui també a persones que disposen d'habitatge i, en canvi, no hagin completat el seu empadronament. A banda del cas ripollès també s'aplicarà a tot l'àmbit de les comarques gironines on pugui haver-hi circumstàncies similars.

Salut afirma que s'ha posat en contacte amb tots i cadascuna de les persones afectades per possibles mala praxi per part de la sanitat pública ripollesa, per tal de conèixer en primera persona el seu relat, i poder concloure la investigació. Les informacions que van sorgir a mitjan gener, van generar indignació entre els sanitaris del Ripollès, que no tenen constància d'haver deixat mai ningú sense atenció, i menys encara a menors d'edat o urgències, independentment de qui hi hagi al capdavant del govern municipal de Ripoll. Tal com passa amb persones d'altres països, es fa una factura un cop completada l'atenció sanitària, un tràmit que habitualment no s'acaba cobrant, i menys en persones que estan en procés de regularització.