Olot condemna amb un minut de silenci l'assassinat masclista

La consellera d'Igualtat i Feminismes fa un crida a combatre "col·lectivament" la violència masclista

Ariadna Reche / ACN

Ariadna Reche / ACN

Desenes de persones han condemnat aquest divendres a Olot l'assassinat d'una veïna a mans de la seva parella amb un minut de silenci. L'acte s'ha fet a les sis de la tarda davant l'Ajuntament, que ha decretat tres dies de dol oficial durant els quals les banderes onejaran a mig pal. "La lluita contra la violència masclista és col·lectiva i hem de tenir totes les alertes activades", ha dit la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, que ha afegit: "Les dones tenim dret a tenir vides lliures". En la mateixa línia, l'alcalde d'Olot, Pep Berga, ha instat a tothom a "estar atents" i "alertar" si es detecta algun indici de violència masclista. D'aquest cas, no consta cap denúncia prèvia entre la víctima i la seva parella.

La concentració ha començat a les sis de la tarda davant l'Ajuntament d'Olot, on s'han aplegat desenes de veïns i veïnes, a més d'alcaldes i alcaldesses de diferents municipis de la Garrotxa, els regidors locals i l'alcalde, Pep Berga, que ha lamentat no haver pogut fer res per la dona assassinada ni haver pogut detectar aquest cas de violència masclista. "Ha mort pel simple fet de ser dona i immediatament després et comences a preguntar si hauríem pogut fer res per ella", ha dit durant la seva intervenció.

En aquesta línia, ha instat a tothom a "estar atents" i alertar la policia si es detecta algun indici de violència masclista. En el mateix sentit, la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha condemnat el crim i ha instat a tenir "totes les alertes actives" i actuar si es detecten conductes masclistes. "Com a societat ens hem de preguntar quantes dones més estem disposades a tolerar que estiguin assassinades pel sol fet de ser dona", ha dit Verge, que insisteix que per erradicar-ho cal fer "una lluita col·lectiva".

La consellera ha recordat que hi ha canals per ajudar a les víctimes i que és necessari comunicar-ho a través del 900 900 120 per rebre ajuda. A més, ha dit que "cal acompanyar les víctimes i ajudar-les a eliminar el sentiment de culpa i responsabilitat que tenen moltes vegades". "L'única culpa és de l'agressor", ha conclòs. A l'acte condemnatori també hi ha intervingut l'Associació de Dones de la Garrotxa ALBA i el Moviment feminista de la Garrotxa, que hi ha llegit parlaments de rebuig.

Cinc crims masclistes des de gener

El que els Mossos d'Esquadra ja han confirmat que es tracta d'un nou cas de violència masclista, es va produir dijous a la tarda en un habitatge de l'avinguda Santa Coloma d'Olot. La víctima de 37 anys va ser localitzada sense vida i amb ferides d'arma blanca, mentre que la seva parella continuava viu tot i haver-se autolesionat. L'home, de 56 anys, ha mort l'Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa, on va ser traslladat.

Una dona de 37 anys mor a ganivetades a mans de la seva parella a Olot

ACN

El Departament d'Igualtat i Feminismes eleva a cinc el total des del gener a Catalunya.