El Parlament exigeix relaxar les restriccions per la sequera en hotels i gimnasos

La resolució aposta per l’ús d’aigua dessalinitzada per omplir piscines dels establiments turístics i una línia d’ajudes al sector

Els regants del Baix Ter n'estan farts: "El Ter pateix un espoli salvatge"

Piscina d’un hotel de Lloret de Mar.

Piscina d’un hotel de Lloret de Mar. / David Aparicio

Carlota Camps

A pocs mesos perquè comenci la temporada d’estiu, el sector turístic mira el cel esperant el miracle: que plogui. L’actual pla per a combatre la sequera prohibeix als hotels de les zones d’emergència omplir les seves piscines amb aigua potable, tingui l’origen que tingui. El Govern només permet l’ús d’aigua de mar, que no dessalinitzada, si els espais hotelers tenen mecanismes per a evacuar-la fora del clavegueram. Una mesura fora de l’abast de molts. Encara que això podria canviar. El Parlament va aprovar ahir una proposta del PSC i Junts que demana relaxar aquestes restriccions. Ho va fer amb el suport també de Ciutadans i PP, mentre que ERC es va abstenir i la CUP i els Comuns hi van votar en contra.

Concretament, el text demana que els hotels, sota certes «condicions» -encara per definir-, puguin usar aigua dessalinitzada per a omplir les seves piscines i proposa impulsar «línies de suport i col·laboració» per a ajudar-los. En el seu plantejament inicial, Junts proposava que fora en forma de subvencions, però fonts del PSC expliquen que s’ha descartat davant el seu rebuig a destinar diners públics a una mesura tan específica, i que es busquessin altres vies d’ajuda.

Precisament fa una setmana, els hotelers de Lloret van anunciar l’adquisició d’una dessalinitzadora mòbil per garantir que les piscines dels diversos allotjaments turístics es puguin omplir aquest estiu, fet que va ser vist amb reticències per l’ACA, que advertia que el pla de sequera no ho permetia.

Encara que es tracta d’un mandat del Parlament, la flexibilització final de les mesures dependrà del Govern. Fonts dels republicans, que al·leguen que l’executiu estudiarà amb tots els sectors possibles flexibilitzacions del pla de sequera, però rebutgen acceptar a ulls clucs les exigències de socialistes i posconvergentes. Són conscients que tots els sectors demanaran canvis i volen abordar amb calma els «marges de maniobra».

La Cambra catalana també va aprovar ahir una altra proposta de resolució en la qual s’exigeix relaxar les mesures contra els gimnasos previstes en el pla de sequera. Actualment, encara poden tenir les dutxes obertes, però en la fase 2 d’emergència hauran de tancar-se en aquells centres que tinguin piscina i, ja en la fase 3, les de tots els equipaments. Socialistes i posconvergents -amb els vots favorables de Comuns, Ciutadans i PP- advoquen per buscar alternatives davant aquest tancament. ERC, en aquest punt, també es va abstenir abstingut i la CUP hi va votar en contra.

Pernoctacions i creuers

En canvi, es van rebutjar les propostes de la CUP i els Comuns que buscaven posar límits al turisme. Els anticapitalistes demanaven una limitació de les pernoctacions, prohibir el reg dels camps de golf, acabar amb la generació de neu artificial. Propostes que només van rebre el suport dels Comuns i l’abstenció d’ERC. D’altra banda, el partit liderat per Jéssica Albiach també plantejava endurir les restriccions d’aigua al turisme i proposaven mesures específiques com que els espais hotelers només poguessin canviar les tovalloles en dies alterns o prohibir-los omplir banyeres i jacuzzis. En aquest punt, només ERC i els Comuns hi van votar a favor.

A més, ERC, CUP i Comuns es van quedar sols amb la seva proposta que el Parlament validés l’impost a les emissions dels creuers i grans vaixells. El Govern va aprovar aquest peatge al setembre, en compliment de la Llei del Canvi Climàtic, però encara ha d’iniciar la tramitació parlamentària. La votació d’ahir és simbòlica, però ja fa preveure el futur que tindrà aquest gravamen quan arribi al ple.