SEQUERA

Els regants del Baix Ter n'estan farts: "El Ter pateix un espoli salvatge"

Denuncien que l'ACA no compleix el decret de sequera i alerten que moltes explotacions quedaran en una situació insostenible si no poden regar

El Parlament exigeix relaxar les restriccions en hotels i gimnasos

La sequera ja afecta directament 1.500 empreses gironines

Reunió dels regants dijous al vespre a Mas Badia

Reunió dels regants dijous al vespre a Mas Badia / DdG

Oriol Puig Tomàs

Oriol Puig Tomàs

Els regants del Baix Ter alerten que l'ACA no està complint amb el decret de sequera prioritzant l'arribada d'aigua del Ter a l'àrea metropolitana de Barcelona. Adverteixen que la situació és insostenible per a moltes explotacions agràries, que es podrien veure obligades a tancar, i anuncien una campanya d'accions reivindicatives per conscienciar la societat de l'"espoli salvatge" que pateix el Ter.

En una trobada convocada per la comunitat de regants del Molí de Pals, la Presa de Colomers, la Sèquia Vinyals, i la comunitat de Cervià de Ter-Sant Jordi, es va constatar que no està arribant el 20% d'aigua per a usos agraris que els pertocaria en la situació d'emergència.

Els regants del Ter apunten que "sense aigua no hi ha producció, ni ingressos", el que provoca una situació "inasumible" per a unes explotacions que l'any passat ja va patir un 50% de restriccions en aigua de rec.

Els pagesos van assegurar que amb el cabal del Ter en 600 litres per segon no es podrà recarregar l'aqüífer, fet que pot provocar que molts pobles de la conca es quedin sense aigua. Així mateix, apunten que hi ha un risc evident de salinització de l'aqüífer situat en el darrer tram del Ter. "i no es recarrega amb aigua dolça es recarregarà amb aigua salada", alerten.

Durant la reunió de dijous, els participants van lamentar la "mala gestió" de la Generalitat, van recordar que des de la sequera de 2008 no s'han fet les inversions que pertocaven, i la majoria de les que s'han fet han estat "pensant en Barcelona" i l'àrea metropolitana. També van lamentar que mentre es talla l'aixeta als pagesos, a Barcelona es va gastar més aigua la tardor del 2023 que la de 2021.

Segons l'opinió dels regants, no hi ha pla B la manca d'aigua al Ter. Per això, proposen que el Govern no tregui més aigua del Ter i que busqui 100 hectòmetres cúbics d'aigua allà on n'hi ha. Es tractaria d'una situació "puntual i transitòria" per "abastar les conques internes sense traspassar més aigua del Ter per tal de preservar el cabal ecològic del riu i de les reserves mínimes per regar aquest estiu la plana del Baix Ter".

Les comunitats de regants insisteixen que s'ha de posar fi al fet que "les reserves d’aigua dels pantans de la conca del Ter es transpassin a la conca del Llobregat de manera sistemàtica i desproporcionada fins l’espoli total del riu".

Regants del Baix Ter reunits dijous al vespre a Mas Badia.

Regants del Baix Ter reunits dijous al vespre a Mas Badia. / DdG

Accions reivindicatives

En la trobada celebrada a Mas Badia (La Tallada), els regants van acordar realitzar accions reivindicatives en l’àmbit de la província de Girona per explicar a la ciutadania i al conjunt del territori de les greus conseqüències econòmiques, ambientals i socials que provocarà "una gestió irresponsable des de l’Administracio catalana envers la conca del Ter".

Els presidents de lses comunitats de regants contactaran amb alcaldes, responsables de consells comarcals, Diputació de Girona i cambres de comerç per "coordinar la defensa del riu Ter i el seu aqüífer". També estudien mobilitzacions abans de començar la campanya d’estiu.