Diversos municipis gironins registren un rècord històric de temperatura el mes d'abril

Fins a cinc estacions meteorològiques -La Tallada, Vilobí d'Onyar, Das, Sant Pau de Segúries i Puigcerdà- han superat o igualat rècords en temperatures des que es tenen registres

La platja de Lloret de Mar.

La platja de Lloret de Mar. / DDG

ACN

ACN

El cap de setmana del 13 i 14 d’abril de 2024 ha estat calorós per l’època arreu de Catalunya, amb cel serè que ha afavorit un ambient propi del mes de juny durant les hores centrals del dia, inversió tèrmica nocturna i una gran amplitud tèrmica, amb diferències entre la temperatura màxima i mínima diària de més de 25 graus en algunes fondalades. En alguns sectors de Catalunya ha estat una calor insòlita per ser a l’abril, ja que entre el dissabte i el diumenge, 24 de les 142 estacions disponibles de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) i de la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM) amb més de 20 anys de dades han registrat la seva temperatura més alta en un mes d’abril.

La temperatura màxima ha superat els 30 ºC a sectors de la Catalunya Central i Ponent, així com en àrees del prelitoral, sobretot de les Terres de l’Ebre, amb valors de fins a 33,2 ºC a Vinebre (Ribera d’Ebre) el dissabte 13 o 32,3 ºC a Aldover (Baix Ebre) el diumenge 14.

La distribució dels rècords de temperatura màxima del dissabte 13 i el diumenge 14 ha estat força variada a Catalunya, des del litoral fins a l’alta muntanya pirinenca. Les màximes han estat molt altes arreu del país, però en general es van assolir valors lleugerament més alts a finals d’abril de 2005, el 8 i 9 d’abril de 2011 o els últims dies d’abril de l’any passat, el 2023.

La temperatura nocturna també ha estat alta a sectors enlairats, per sobre de la inversió tèrmica nocturna, des de la serralada litoral fins al Pirineu, si bé els rècords de temperatura mínima elevada han estat escassos i concentrats a l’alta muntanya. Entre el dissabte i el diumenge, 5 de les 117 estacions de la XEMA amb més de 20 anys de dades han registrat la seva temperatura mínima diària més alta en un mes d’abril, totes elles situades per sobre dels 2.200 m d’altitud. Els mapes de temperatura mínima del cap de setmana mostren els valors relativament baixos de les fondalades, la temperatura alta a muntanya i la localització dels rècords de mínima a cotes elevades del Pirineu occidental.

El cel serè i l’absència de vent han afavorit una amplitud tèrmica molt accentuada a les fondalades de l’interior, del prelitoral i a les valls del Pirineu, en alguns casos amb diferències de més de 25 ºC entre la temperatura màxima i mínima diàries. En aquests indrets, l’ambient ha estat fresc o fred de matinada, amb valors força normals per l’època de l’any. En canvi, de dia la temperatura pujava ràpidament i la màxima ha estat pròpia del mes de juny, prop de 10 ºC superior a la normal a mitjans d’abril, l’anomalia més gran del que portem d’any. L’estació de Das – Aeròdrom, a la Cerdanya, va mesurar una amplitud tèrmica diària de 28,6 ºC al llarg de dissabte, amb -0,6 ºC de mínima i 28,0 ºC de màxima.

Al llarg del cap de setmana, l’estació de radiosondatge de Barcelona ha oscil·lat entre 12 i 14 ºC al nivell de referència de 850 hPa (uns 1.600 m d’altitud), amb un màxim de 14,8 ºC la nit de diumenge a dilluns, uns 8 ºC per sobre de la mitjana d’aquesta època de l’any, que és d’uns 6 ºC. Ara bé, fa una setmana la temperatura a aquest nivell de referència va ser encara més alta, de fins a 17,8 ºC el dissabte 6 d’abril al migdia, una anomalia de prop de 12 ºC respecte la mitjana. Va ser el valor més alt mesurat pel radiosondatge de Barcelona en una primera quinzena d’abril al llarg dels seus 26 anys de dades, superant els 17,2 ºC del 9 d’abril de 2011. El rècord d’abril és de 19,6 ºC, assolits el 29 d’abril de 2023, l’any passat.

Dos tipus diferents d’episodis càlids

Els dos episodis càlids que hem tingut a Catalunya en només una setmana de diferència han tingut característiques molt diferents. L’ambient càlid del 5 al 8 d’abril va ser provocat per una marcada advecció del sud, amb aire excepcionalment càlid provinent del nord d’Àfrica, carregat de pols en suspensió i amb núvols prims que van impedir els rècords de temperatura màxima però van provocar que l’ambient nocturn fos molt suau. En canvi, durant el cap de setmana del 13 i 14 d’abril la situació ha estat completament anticiclònica, amb cel serè arreu del país que ha afavorit una amplitud tèrmica marcada i sobretot temperatura diürna molt alta per l’època.

Entre el 5 i el 8 d’abril, 27 de les 117 estacions de la XEMA amb més de 20 anys de dades van mesurar la seva temperatura mínima diària més alta en un mes d’abril (0-24 h UTC). El dia amb més rècords va ser el diumenge 7, quan la temperatura mínima va ser superior als 15 ºC a molts sectors de l’interior i es van enregistrar 25 d’aquests rècords, concentrats a Ponent. L’estació de Margalef (Priorat) va registrar la primera nit tropical de l’any a Catalunya, amb 21,6 ºC de mínima la nit del 6 al 7 d’abril. És la més primerenca que han mesurat les estacions de la XEMA, superant la del 16 d’abril de 2022 a Espolla (Alt Empordà).

A banda dels rècords de les estacions de la XEMA, entre el diumenge 7 i el dilluns 8 d’abril, 6 de les 33 estacions de la XOM amb més de 20 anys de dades van registrar la seva mínima més alta en un mes d’abril, entre les quals destaquen dues sèries de més de 50 anys: 17,9 ºC a Montblanc, la mínima d’abril més alta dels seus 55 anys de dades, superant els 17,0 ºC del 29 d’abril de 1997; i 15,8 ºC a Lleida – Torre Ribera (Segrià), la mínima d’abril més alta dels seus 52 anys de dades, superant els 15,2 ºC del 30 d’abril de 2003.