Acció Climàtica provarà d’allunyar els cabirols de les vinyes gironines amb un repel·lent

La prova pilot es farà en quatre conreus de l’Alt Empordà amb l’objectiu de reduir els danys que hi provoquen

Un tècnic ruixa uns ceps d’una vinya d’Agullana amb un repel·lent per a cabirols

Un tècnic ruixa uns ceps d’una vinya d’Agullana amb un repel·lent per a cabirols / Aleix Freixas

Aleix Freixas / ACN

Aleix Freixas / ACN

El Departament d’Acció Climàtica ha engegat una prova pilot per allunyar els cabirols de les vinyes de la DO Empordà ruixant els ceps amb un repel·lent que actua en el gust i l’olor. L’acció es fa durant la primavera perquè és quan les vinyes broten i el moment en què els animals entren als conreus per menjar-se les fulles. A partir de l’estiu, es mantindrà la prova, però es farà amb difusors d’olfacte perquè així el producte no alteri les propietats del raïm.

Aquesta prova pilot es farà en quatre parcel·les: una a Agullana, una altra a Capmany, una tercera a Cadaqués i una de la Selva de Mar. L’objectiu és estudiar si aquest mètode és prou efectiu per reduir els danys que provoquen cada any aquests animals.

Els cabirols afecten cada vegada més les vinyes de la DO Empordà i causen destrosses en els ceps. Això ha despertat la preocupació dels propietaris dels conreus, que porten anys demanant actuacions per minimitzar els danys que provoquen senglars i cabirols a les explotacions. Ara, el Departament d’Acció Climàtica ha engegat un pla pilot per comprovar si un repel·lent que actua en el gust i l’olfacte allunya aquests animals dels ceps i en minimitza la pèrdua de producció.

Es tracta d’un producte natural amb què els tècnics del departament ruixen les fulles dels ceps una vegada al mes els mesos de primavera. El motiu és que durant aquests mesos és quan els ceps floreixen i això atrau més que mai els animals, que es mengen els brots més verds. A partir de l'estiu es podria registrar una altra onada d'afectacions, motivada per la manca d'aigua. En aquest punt, Acció Climàtica provarà d'allunyar-los només amb l'olfacte. Per això, col·locarà el producte natural en difusors penjats en els ferros que hi ha a les vinyes.

El principal motiu és que el producte podria afectar la qualitat del raïm i per això els tècnics busquen que el repel·lent tingui l'impacte mínim en el conreu però que els animals segueixin notant l'olor que els fa esquivar les plantacions. Aquest repel·lent ja s'ha provat amb èxit en altres zones de Catalunya, com ara el Priorat. A la demarcació també es va fer una prova similar amb els cultius de fesols, per garantir que els cabirols no se'ls mengessin.

Ara, s'ha optat per estudiar l'eficàcia de la mesura en les vinyes de la DO Empordà. Els productors asseguren que entre els cabirols i els senglars acaba perdent un 8% de la producció de raïm, una xifra que cada any augmenta per l'increment de presència d'animals en els conreus. La prova pilot es farà en quatre finques diferents, totes elles situades a l'Alt Empordà i properes a les zones boscoses on habiten els cabirols. Es tracta de vinyes que hi ha a Cadaqués, Capmany, la Selva de Mar i Agullana. En cada una d'elles hi ha situacions diferents que les ha portat a convertir-se en prova pilot. A més, en alguns conreus es ruixen només els ceps que hi ha al perímetre de la plantació i en d'altres es ruixen tots, per testejar l'eficàcia d'aquest repel·lent.

Combinació de mesures

La directora dels serveis territorials d'Acció Climàtica a Girona, Elisabet Sànchez, ha detallat que en paral·lel a aquesta mesura, al territori s'apliquen altres sistemes pel control cinegètic d'animals com el cabirol o el senglar. Una d'elles és la caça. Per això, Sànchez recorda que s'han agilitzat els tràmits per caçar aquests animals fora de temporada i ara només cal una comunicació. Això ha permès que l'estiu de l'any passat es matessin 247 porcs en batuda.

Per altra banda, també s'han incrementat les autoritzacions excepcionals un 164%, passant d'11 a 29. En aquestes autoritzacions s'han caçat 90 senglars i 10 cabirols. El Departament d'Acció Climàtica, però, ha anunciat que aquest 2024 ja s'han tramitat deu sol·licituds per a autoritzacions excepcionals i es preveu que els tràmits vagin a l'alça fins al setembre.

Des de la DO Empordà han celebrat aquesta mesura, però asseguren que no en tenen prou. La presidenta del consell regulador, Carme Casacuberta, ha reclamat més suport per part de les administracions ja sigui ajudant als viticultors en les inversions que fan de tancats per evitar els senglars o amb l'estudi de mesures per minimitzar els danys als conreus.