Cinc cales de la Costa Brava per gaudir a la tardor

Una selecció de cinc racons que cal visitar ara que els turistes han buidat aquests espais

Al fons, la cala de la Roca del Paller, a Calonge i Sant Antoni.

Al fons, la cala de la Roca del Paller, a Calonge i Sant Antoni. / Miquel Cornellà de la Cruz

Miquel Cornellà de la Cruz

Miquel Cornellà de la Cruz

La tardor està a punt d'arribar. Concretament, s'iniciarà aquest dissabte 23 de setembre i s'allargarà fins el 22 de desembre. Amb l'arribada de la nova estació, moltes platges i cales de la Costa Brava es buidaran de turistes i es convertiran en un autèntic oasi de relax. Per aquest motiu, serà un bon moment per a visitar-les i gaudir de la tranquil·litat que no acostumen a oferir en època estival. Fins i tot, els més valents tindran l'oportunitat de fer una capbussada en la més absoluta solitud.

Aquesta és una selecció de cinc cales de la costa gironina per gaudir durant la tardor.

Cala Morisca | Tossa de Mar

La cala Morisca és un dels pocs espais del litoral gironí que encara se'l considera verge, ja que l'urbanisme descontrolat d'anys enrere no va arribar a aquest petit racó de Tossa de Mar. El seu difícil accés, tan sols a peu per un sender local o per mar, ha preservat aquesta cala de sorra gruixuda, còdols i aigües cristal·lines que, a més, està embolcallada per pins i grans formacions rocoses.

La cala Morisca, a Tossa de Mar.

La cala Morisca, a Tossa de Mar. / Carles Colomer

· Ubicació de la cala Morisca

Cala de la Roca del Paller | Calonge i Sant Antoni

Una formació rocosa que s'erigeix enmig de l'aigua dona nom a aquest petit sorral de Calonge i Sant Antoni. Un dels grans actius de la cala de la Roca del Paller és el camí de ronda que li dona accés: el popular GR-92 travessa pel bell mig de la cala, fet que la converteix en un lloc de pas entre Torre Valentina i Platja d'Aro. En el seu extrem nord, un parell de pins que volen besar la sorra són el lloc perfecte per aposentar-se, estendre la tovallola i donar pas a una estona de relax.

La cala de la Roca del Paller, a Calonge i Sant Antoni.

La cala de la Roca del Paller, a Calonge i Sant Antoni. / Miquel Cornellà de la Cruz

· Ubicació de la cala de la Roca del Paller

Cala s'Alguer | Palamós

La cala s'Alguer és un dels espais més pintorescos de la Costa Brava. Les antigues i acolorides barraques de pescadors -ara reconvertides en exclusius habitatges- i els bots barats a peu de mar, conformen una de les postals més populars de Palamós i l'Empordà. El camí de ronda d'accés a cala s'Alguer, situada entre les platges de la Fosca i de Castell, és un altre dels seus grans atractius.

Cala s'Alguer, a Palamós.

Cala s'Alguer, a Palamós. / PTCBG

· Ubicació de la cala s'Alguer

Cala d'Illa Roja | Begur

Les onades i el vent han modelat el prominent illot que s'erigeix en aquesta cala de Begur. Igual de prominents són les parets rocoses de tons vermellosos que s'alcen verticals i que envolten aquesta porció empordanesa. A la seva banda septentrional, l'horitzó s'estén per la platja de Pals fins a l'Estartit i, mar endins, les Illes Medes. Des de finals dels anys setanta, la cala d'Illa Roja ha estat un espai de tradició nudista que, avui dia, encara acull aquesta comunitat naturista que lluita per normalitzar la seva pràctica.

La cala d'Illa Roja, a Begur.

La cala d'Illa Roja, a Begur. / PTCBG

· Ubicació de la cala d'Illa Roja

Cala Jóncols | Roses

La cala Jóncols és un dels paradigmes de les cales del Cap de Creus: sorra grisa, petits còdols, aigües profundes i un entorn feréstec.Tot i els escassos immobles i serveis existents a la cala, l'aïllament i el silenci són algunes de les característiques que més atrauen a visitar aquest racó del nord de les comarques gironines. És més que recomanable accedir a la cala Jóncols pel camí de ronda -altre cop el GR-92- des de Roses i gaudir d'un seguit de paratges naturals que tan sols tenen cabuda al Cap de Creus.

Cala Jóncols, a Roses.

Cala Jóncols, a Roses. / DdG

· Ubicació de la cala Jóncols