Acn/DdeG, El Port de la Selva.

Les excavacions arqueològiques al poblat medieval de Santa Creu de Rodes, al Port de la Selva, han confirmat una necròpolis datada entre els segles VIII i IX i han documentat una posterior ocupació amb hàbitat entre els segles XI i XVI. Paral·lelament, l'anàlisi documental permet avançar que al poblat hi vivien un mínim de 250 persones a la meitat del segle XIV i que hi havia entre 3 i 5 clergues a l'església, al servei del monestir de Sant Pere de Rodes. Les primeres conclusions dels treballs s'han donat a conèixer aquest cap de setmana durant les Jornades sobre Patrimoni Cultural del Port de la Selva.

Les excavacions d'aquesta campanya, delimitades en un espai de més de cent metres quadrats, s'han centrat a l'interior d'una casa que dóna a la plaça del poblat, i han permès localitzar una necròpolis medieval excavada a la roca, amb tombes antropomòrfiques. Concretament, han trobat cinc tombes bastant malmeses i amb poques restes d'esquelets per la posterior construcció de les cases del poblat a sobre. Aquest cementiri coincidiria amb la primera fase constructiva de l'església.

L'excavació a l'interior de la casa ha permès identificar una dispersió de restes materials, entre els que destaquen els metàl·lics, que han portat l'equip d'arqueòlogues a elaborar una hipòtesi sobre l'estructura de la casa excavada.

Entre el material localitzat, destaca un fragment d'un molí, eines d´ús quotidià (com un llum d'oli i unes tisores), eines de treball (com una aixada de ferro), elements personals com una sivella de cinturó i algunes monedes (datades entre els anys 1416 i 1458). També han aparegut restes ceràmiques, la més antiga de les quals correspondria a finals del segle XIII i XIV, i la més moderna al segle XVI, cosa que constata una ocupació de forma permanent entre aquests segles.

La casa excavada, amb una superfície aproximada de 90 m2, constaria de dues plantes, segons es desprèn de la localització d'un pilar central que podria ser el suport d'una gran biga.

L'objectiu principal de la intervenció ha estat comprovar la potència i les característiques del poblat, del qual només es tenien referències fotogràfiques de les actuacions realitzades els anys setanta, i de la intervenció a l'església de Santa Helena als anys noranta. L'any vinent es preveu excavar les zones adjacents, però ja han avançat que no serà possible delimitar tota l'extensió del poblat.

Aquesta intervenció forma part de la programació de la Universitat de Barcelona, en conveni amb el Museu d´Història de Catalunya i amb la col·laboració de l'Ajuntament del Port de la Selva. El projecte El poblat medieval de Santa Creu de Rodes. Urbanisme i estructuració de l'espai, programat pel trienni 2006-2008, s'inscriu en la línia de recerca Hàbitat fortificat i altres formes d'assentament a la Catalunya Medieval del departament d'Història Medieval de la UB. La direcció arqueològica ha anat a càrrec de Montserrat Mataró, Imma Ollich i Anna Maria Puig.