Les dones, a vegades, han de donar explicacions per fer música, denuncia Marta Robles, del quartet femení Las Migas, que acaba de publicar el seu nou disc, Ven conmigo, que defineix com "un viatge" que passa per "molts llocs diferents" però "molt bonics tots". "Em crida moltíssim l'atenció i, a la vegada, em fa pena que no hi hagi més dones músiques", continua Robles (Sevilla, 1976), a qui acompanyen en Las Migas una altra andalusa, la també guitarrista Alicia Grillo, i dues catalanes, Alba Carmona (veu) i Roser Loscos, al violí.

Malgrat que el seu productor és Josemi Carmona (exmembre de Ketama) i que és un estil que "estimen molt", Ven conmigo és un disc "menys flamenc" que els anteriors del quartet, un detall que es deu -assegura l'artista sevillana- al fet que ja no pensen tant en "etiquetar-se a si mateixes", sinó que se centren en "compondre cançons i explicar històries". "Amb el temps i en comptar amb l'afecte del públic, tenim una llibertat que ens permet arriscar-nos en més aspectes", assegura la guitarrista, per a qui l'estil de Las Migas té ara un "rotllo més mediterrani i llatí".

Aquest lleuger gir sonor es deixa escoltar fàcilment en aquest nou àlbum, ple de "cors i alegria", en el que Miguel Poveda col·labora en el "preciós" tema final, Ojos grandes, la gravació del qual, assegura Robles, va ser una experiència "inoblidable". Les d'aquest treball són cançons d'"amor" que conviuen amb altres temes en els quals aborden situacions molt quotidianes: "N'hi ha una que parla sobre un pati com aquell lloc que tothom té i que el transporta a la seva infància", il·lustra Robles.

En aquesta mateixa línia s'hi pot trobar Con lo bien que estaba yo sola, un tema "molt graciós" en el que l'exmembre de Ketama toca la guitarra i en el que Las Migas -que són intèrprets, compositores i arranjadores de les seves cançons- parlen de les situacions que es produeixen "quan te'n vas a viure amb la teva parella".

De gira pels Estats Units

El quartet femení acaba de finalitzar una gira pels Estats Units i Canadà en la que els seus recitals han tingut una acollida "molt i molt bona" i en la que el públic es "partia de riure" quan interpretaven aquell Con lo bien que estaba yo sola, convertit en tot un clàssic del seu ja extens repertori. "Ha estat una experiència molt xula, en la que ha anat molt bé la feina entre nosaltres i en la que hem gaudit d'estar juntes i viatjar molt", recorda Robles sobre la gira.

Un cop finalitzada la gira, i amb un treball discogràfic que va sortir a la venda el passat divendres, Las Migas arrencaran a principis de 2017, concretament el mes de gener, la gira per Espanya. No obstant això, i després de l'experiència recent, no destacarten tornar als Estats Units la tardor de l'any vinent, sempre i quan tinguin dates lliures.

L'última component a incorporar-se a aquest quartet, en el que va iniciar la seva carrera la cantant de Palafrugell Sílvia Pérez Cruz, ha estat Alicia Grillo qui, malgrat la seva joventut, és per a la sevillana un "tros de dona" i una professional "excepcional". "És súper generosa com a persona" i musicalment parlant "té molt d'estil", fet que resulta fonamental per al nou horitzó que s'ha marcat el quartet.

A Las Migas, afegeix Robles, els agrada cantar els seus propis temes perquè interpretar allò que fan altres no els "omple tant" com tocar les seves cançons. "Ens agrada molt fer tot el procés des de zero i donar-los mil voltes a la música i a la lletra. Crec que una dels atributs més originals que tenim és que les quatre estem presents des que neix una cançó", subratlla en relació amb altres artistes que no componen les cançons que després interpreten.