Tots pendents d'"Alcarràs" en la gala dels Premis Gaudí

Tots pendents d'"Alcarràs" en la gala dels Premis Gaudí

Tots pendents d'"Alcarràs" en la gala dels Premis Gaudí / Marta Pérez

José Oliva (EFE)

No hi eren tots els nominats, però els que hi eren coincidien que la propera gala dels Premis Gaudí podria ser la culminació d'una carrera d'èxits de la pel·lícula "Alcarràs", de Carla Simón, favorita juntament amb "Un any, una nit", ambdues amb 14 nominacions.

Rodada amb actors no professionals, "Alcarràs" proposa una crònica de la mort anunciada de l'agricultura tradicional, i encara que va quedar fora de les nominacions finals als Oscar de Hollywood, va fer història en guanyar l'Ós d'Or en el Festival de Berlín.

Visiblement contenta i "afortunada" pel viatge que els ha proporcionat la pel·lícula, Carla Simón pensa que el fet que se segueixi parlant d'"Alcarràs" gairebé un any després de la seva estrena és "una cosa màgica i única" i per aquesta raó no pensa que en els propers Premis Gaudí la seva cinta arrasarà.

"S'ha d'anar escèptic als premis i si guanyes molt bé, i si no, doncs també, perquè 'Alcarràs' ja ens ha donat molt", confessa Simón, a qui no li importaria que guanyessin el Gaudí les seves competidores, "Un any, una nit" d'Isaki Lacuesta, amb qui va coincidir en aquest viatge a Berlín i a la Berlinale, o Mikel Gurrea, director novell amb "Suro", amb qui va compartir el procés creatiu de les seves respectives pel·lícules.

Simón atribueix l'èxit de la seva pel·lícula al fet que "la gent se sent molt identificada amb els personatges a nivell de dinàmiques familiars, i també al tema que tracta, l'agricultura familiar, que està en crisi a tot el món".

Simón ja està preparant un nou projecte, que es titularà "Romiatge" i en el qual abordarà "la memòria familiar a través d'una recerca sobre els orígens", un tema que sempre l'ha preocupat molt i que l'ha portat a interrogar-se per "què passa quan no tens accés a la memòria familiar, que és una cosa necessària per crear la teva pròpia identitat".

Encara que ambdues pel·lícules compten amb el mateix nombre de nominacions, Isaki Lacuesta prefereix parlar de "pel·lícules que comparteixen, que no competeixen" i no oculta la seva alegria per "l'exitàs" d'"Alcarràs".

Per a Lacuesta, "el més important dels premis és que ajuden a fer que les pel·lícules es tornin a veure" i en el seu cas serà positiu doncs té la sensació que "Un any, una nit" no va arribar al públic que esperaven, tenint en compte que era "una pel·lícula amb més vocació popular que altres films" seus.

Lacuesta ha fet una defensa de la projecció de les pel·lícules a les sales de cinema, perquè és així com han estat concebudes i no perquè s'estrenin directament a les plataformes: "Es parla molt de la pantalla, però el so és segurament l'experiència més irreproduïble en una casa".

Reconeix que aquest any passat ha estat "molt potent per al cinema català, espanyol i europeu, amb pel·lícules de molta qualitat, i d'una enorme diversitat, que poden satisfer qualsevol persona".

Reflexiona Lacuesta que "l'èxit d'aquest any ha ajudat a fer que es consolidin certs models com el de cinema realista amb actors no professionals, que ja es feia des de fa un temps, i aquesta consolidació ajuda a aconseguir finançament, però la qüestió és quant pot durar aquesta tendència, perquè també va haver-hi un model de llargmetratges documentals que es va començar a fer en els anys 2000 i que poc després va ser inviable".

Lacuesta no ha pogut posar a la foto de família dels nominats doncs ha hagut de tornar al rodatge en el qual està immers aquests dies, la sèrie basada en la novel·la de no ficció "El fill del xofer", sobre Alfons Quintà, un dels personatges més rellevants durant el pujolisme.

La presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català, Judith Colell, ha avançat que la gala dels Premis Gaudí, que se celebrarà el proper 22 de gener a la Sala Oval del MNAC, serà "la més musical", doncs comptarà amb una orquestra simfònica a l'escenari, la Franz Schubert Filharmonia, i amb Llum Barrera com a conductora, "una bona actriu, una dona de mitjana edat i divertida".

La principal novetat d'aquesta edició és la incorporació de tres noves categories: Millor direcció novella, Millor interpretació revelació i Millor guió adaptat.