El Black Music acollirà el retorn del raper Metro, de Geronación

L’MC gironí serà un dels protagonistes de la jornada dedicada a la música urbana amb Sr. Oca i Las Ninyas del Corro

Presentació del cartell del Black Music Festival d'enguany.

Presentació del cartell del Black Music Festival d'enguany. / ACN

Alba Carmona

Alba Carmona

El retorn de Metro, de Geronación, dins el Hip Hop al Parc, serà una de les propostes més destacades de la programació de franc del Black Music Festival, que se celebrarà de l’1 al 26 de març. Si durant el desembre el certamen va fer públics els caps de cartell de la 21a edició, com ara un tribut a The Temptations amb un dels membres originals de la formació, The Main Squeeze o Lady Blackbird, ara ha desvetllat les activitats gratuïtes que completaran la programació.

Un dels plats forts serà el Hip Hop al Parc, la jornada de música urbana, que el 25 de març durà al parc Central de Girona les actuacions de Sr Oca, Las Ninyas del Corro i Metro. El raper gironí, un dels components de Geronación, és a punt de treure material nou després de més d’una dècada de silenci i setze anys després de la dissolució d’una formació que va ser tot un referent de l’escena urbana a l’Estat. 

Resident des de fa anys a Amsterdam, l’MC va publicar al desembre Más fuego, un tema que recupera el to revolucionari dels seus inicis. Produït per Hugsound (la parella artística del raper gironí Doble), era un avançament de l’EP que editarà al febrer amb Radio Rahim Records, el segell discogràfic que gestiona el seu excompany Urban Cabezas i el també cantant i beatmaker Vinnie Kairos.

L’altra gran cita oberta a tothom erà el ja clàssic Black Music Pícnic, el 26 de març al parc del Migdia. Aquest any comptarà amb Rock per Xics, la Black Music Big Band i la cantant barcelonina Monique Makon acompanyada de l’Original Jazz Orquestra Taller de Músics, que presentarà l’espectacle Back to Amy, el primer tribut a Amy Winehouse amb una big band de l’Estat. 

Dins la programació gratuïta, el certamen també repeteix la Black Music Silent Disco, que tornarà a recórrer els carrers del Barri Vell de Girona i que acabarà amb el concert del desè aniversari dels garrotxins The Rusties, i el Black Music Quiz. 

Pel que fa a la programació ja anunciada, inlou l’únic concert a l’Estat de The Temptations Review feat. Glenn Leonard, l’homenatge més destacat a escala mundial a The Temptations, o The Main Squeeze, en un recital exclusiu a Europa. També Lady Blackbird, un concert que està funcionant bé en la venda d’entrades, explica el director del festival, Pau Marquès, que remarca que l’esperit de la programació sempre ha sigut anar més cap a la «prescripció i descoberta» d’artistes que no a l’aposta per valors populars, més segurs a la taquilla. 

També hi actuaran l’australià Lachy Doley; el britànic Jack Broadbent, i el guitarrista, cantant i compositor americà Joe Louis Walker, mentre que a escala estatal i nacional hi haurà Momi Maiga, Vargas Blues Band, Los Deltonos o Lisa & The Lips, per exemple.  

Pel que fa a l’abast territorial, el festival per primera vegada arribarà a Mallorca amb un concert a la Sala Zombies de sa Pobla. Marquès ja avança que després de fer «petjades» a Perpinyà i les illes, de cara a l’any vinent vol arribar també al País Valencià, perquè la marca del Black Music arribi a tots els Països Catalans. 

La prèvia, des del corredor de la mort

Com és habitual, el Black Music Festival s’estendrà durant tot el mes de març en escenaris de Girona i Salt, però també a Fornells de la Selva, Barcelona, Corça, Reus o Torroella de Montgrí, per exemple. Enguany, però, la cita dedicada a la música negra tindrà una prèvia, una vetllada que uneix música i compromís social. Es tracta de Freedom first, un projecte de jazz interpretat per Keith LaMar, un músic al corredor de la mort, que arribarà al Centre Cultural La Mercè el dimecres 1 de febrer en el marc d’una campanya de tres concerts reivindicatius. 

Freedom first uneix el pianista català resident a Nova York Albert Marquès i el poeta Keith LaMar, sentenciat a mort fa més de 28 anys per un crim que assegura no haver comès. El projecte, que ha donat com a resultat el primer disc de la història signat per un artista condemnat a mort, inclou la participació en directe de LaMar per via telefònica mentre un grup de músics catalans actuarà des de Girona.