Porta Ferrada suma al cartell Pink Martini, Camilo & Tomatito, Crystal Fighters i El Barrio

El festival de Sant Feliu programa més de quaranta propostes amb el repte de superar els 50.000 assistents del 2022

El Guíxols Arena tornarà a acollir els concerts amb més aforament.

El Guíxols Arena tornarà a acollir els concerts amb més aforament. / ANIOL RESCLOSA

Alba Carmona

Alba Carmona

Pink Martini; Earth, Wind & Fire i Camilo & Tomatito s’afegeixen a la programació del festival de la Porta Ferrada de Sant Feliu de Guíxols, que aquest estiu celebrarà els seixanta-un anys. El degà dels festivals d’estiu a Catalunya continua la celebració del seixantè aniversari, que allargarà encara fins al 2024, i a les actuacions ja anunciades de Wilco, Ludovico Einaudi, Jethro Tull o Ben Harper hi suma ara nous artistes com Crystal Fighters, El Barrio, La Pegatina, Macaco, Rodrigo Cuevas o Ismael Serrano.

La cita programa per aquest estiu més de quaranta propostes, tot i que encara en preveu incorporar cinc o sis concerts més «de gran format» i «de primera línia», segons el seu director artístic, Albert Mallol. Tot, amb l’objectiu de superar els prop de 50.000 assistents del 2022, tot i que «el festival no es posa sostre», assegura l’alcalde de Sant Feliu, Carles Motas, que recorda que en vuit anys  ha multiplicat per cinc el nombre d'assistents.

Com l’any passat, el festival es desenvoluparà en dos escenaris simultanis: el Guíxols Arena, que permet modular l’aforament en funció de l’artista i acollir els espectacles de més capacitat, i l’Espai Port, que es reconvertirà en auditori de mitjà format per evitar problemes de mobilitat a l’interior de la ciutat, segons Mallol. El monestir, la sala Las Vegas i carrers i jardins ganxons acolliran també propostes d’aquesta edició, en què el festival ajorna fins l’any vinent la col·laboració amb Carlus Padrissa (La Fura dels Baus), artista resident del certamen, que l’any que ve durà dues propostes a Sant Feliu. 

Aposta pels dobles concerts

Mallol defineix la programació com «un conglomerat d’artistes molt divers, amb grans noms internacionals sent sensible a la realitat musical del país i també a la tradició» que busca «la transversalitat per ampliar l’espectre de públic», amb vint-i-cinc artistes que participaran per primer cop a Porta Ferrada, com ara El Barrio, que tancarà la cita amb un concert a peu dret.

Ludovico Einaudi, Wilco, Crystal Fighters, Pink Martini, Ben Harper i Earth, Wind & Fire, Jethro Tull i Jorge Drexler destaquen entre les dotze exclusives internacionals del cartell, que inclou una vintena d’artistes catalans com Ramon Mirabet, Mishima, Blaumut o Kebyart Ensemble.

El festival potencia els dobles concerts, amb vetllades compartides com les de Rodrigo Cuevas i Baiuca, 31Fam i Mushka, Xavier Rudd i Núria Graham o La Pegatina i Macaco en la celebració especial dels vint anys als escenaris de la banda.

Un dels segells del certamen, el jazz, continuarà tenint un pes específic en la programació, amb els concerts de Patt Metheny trio i Camilo & Tomatito, exclusives a l’estiu a Catalunya, i la celebració dels cinquanta anys de la Música Laietana amb la Barcelona Arts Orchestra.

Com és habitual, el monestir serà l’epicentre del cicle de clàssica, que va ser l’origen del certamen, amb propostes com Breaking Bach, amb el pianista Carles Marigó i el violinista Pablo Hernández interactuant en directe amb intel·ligència artificial.

Pel que fa al Salat, la branca d’humor del festival que se celebra el 30 de juny i l’1 i 2 de juliol , té com a cap de cartell els ja anunciats Les Luthiers, en la seva gira de comiat. També hi seran Oye Polo, Berto Romero, Bruno Oro, Martita de Graná o Leo Harlem.

A més, el festival programa dues nits de festa, un Remember 80’s i una nit d’electrònica de la mà de Playground, mentre que El Pot Petit serà la proposta per a les famílies. 

Més de 2 milions d'euros de pressupost

Aquest dimecres es posen a la venda més de 50.000 entrades per a la quarantena de concerts del festival que organitza la promotora The Project amb l’Ajuntament. A l’espera d’acabar de completar el cartell, el pressupost supera els 2 milions d’euros, un 25% del qual es finança a través de les aportacions de l’administració i el patrocini i el 75% restant amb la venda de tiquets, segons el director del festival, Sergi Roselló. 

Coincidint amb el seixantè aniversari, l’Estat ha reconegut per tres anys el certamen guixolenc com un Esdeveniment d’Especial Interès Públic, una etiqueta que el farà més atractiu per captar patrocinadors privats.