Dos funerals estranys, una boda lorquiana i La Calòrica, al Fastt

El festival durà a deu micropobles de l’Empordà propostes escèniques d’alta qualitat com «Els ocells», «Un segundo bajo la arena» o «El gegant del pi» durant tot el juliol

«Les coses excepcionals» de Pau Roca, en l'edició del 2021.

«Les coses excepcionals» de Pau Roca, en l'edició del 2021. / Maria Alzamora

Alba Carmona

Alba Carmona

Més espectacles i més micropobles participants per a la nova edició del Fastt, el Festival d’Arts Escèniques de l’Empordà. Durant tot el juliol, el certamen durà a deu pobles empordanesos d’entre cent i nou-cents habitants propostes escèniques d’alta qualitat, com els premiats espectacles Els ocells de La Calòrica, El gegant del pi de Pau Vinyals o Un segundo bajo la arena del Col·lectiu Desasosiego. Agullana, Garrigàs, Maçanet de Cabrenys, Ordis, Palau de Santa Eulàlia, Sant Mori, Siurana, Vilamacolum, Vilanant i Vilaür acolliran teatre, circ, dansa i màgia marcats per la memòria individual i col·lectiva amb propostes que inclouen dos funerals fallits o una relectura de Bodas de sangre de Federico García Lorca.

Nascut l’any 2013 a Garrigàs de la mà d’un col·lectiu de professionals de les arts escèniques per omplir el buit de programació teatral durant l’estiu, el Fastt ha anat estenent-se per la comarca i modulant el seu format. L’actual planteja propostes cada cap de setmana de juliol, sempre a l’aire lliure i amb la premissa de fomentar «la cultura en xarxa, fent partícips els veïns en l’organització durant tot l’any i buscant crear espais de trobada» entre les companyies i el centenar d’espectadors que acull cada funció, explica la seva directora, Rebecca Alabert.

De fet, en paral·lel a la programació professional, el festival impulsa Micropobles a escena, un projecte que implica els veïns en la creació d’un espectacle guiats per una companyia professional. Enguany serà Nus Cooperativa i el resultat es veurà en tres sessions, la primera de les quals serà l’1 de juliol a Vilaür, en la festa inaugural del Fastt.

La programació pròpiament dita començarà el 7 de juliol a Agullana, amb El gegant del pi de Pau Vinyals: un monòleg d’autoficció sobre el passat franquista de la seva família reconegut com el millor espectacle de petit format pels Premis de la Crítica 2023.

El 8 de juliol, el festival ha programat a Ordis Boja, un espectacle de Mariona Esplugues sobre la salut mental.

El segon cap de setmana del Fast començarà a Vilaür, el 14 de juliol, amb Gregaris, de la companyia Soon Circus i el 15 es traslladarà a Sant Mori amb La meva àvia és immortal (Assaig d’un possible funeral), que recull, en forma de teatre documental, la història d’una bisbalenca vista per la seva neta per fer-li un comiat en vida.

El Col·lectiu Desasosiego, una de les revelacions actuals de la cartellera barcelonina, portarà el 21 de juliol a Garrigàs Un segundo bajo la arena, una peça creada a partir del clàssic Bodas de sangre de Lorca i premiada a Fira Tàrrega.

El 22 a Palau de Santa Eulàlia serà el torn de La Calòrica, que serà al Fastt per tercera vegada amb Els ocells, estrenada el 2018 a Temporada Alta i que des de llavors no ha parat de sumar elogis i espectadors gràcies a la transformació de l’obra d’Aristòfanes en una boja comèdia sobre l’auge del populisme neoliberal.

El tercer cap de setmana de festival finalitzarà amb una Gala Màgica a Siurana en què participaran la maga Giselle, Premi Nacional de Màgia 2017 , el mag Fèlix i el mag Karlus.

Pel tram final, el festival proposa un homenatge a les nits de rom cremat i havaneres amb No cal anar a l’Havana, de Marc Artigau i Punt Produccions (28 de juliol, Vilanant) i una nit de dansa (29, Maçanet de Cabrenys) amb WIWBAK de Kiko Lopez i Harria Herria de la Cia Harrobi Dantza Bertikala.

El final de festa serà B.O.B.A.S., una comèdia circense de la cia Jimena Cavalleti amb un enterrament fallit al darrere, que es veurà el 30 de juliol a Vilamacolum.

Les entrades es posen a la venda aquest divendres.