Jordi Coll debuta a les llibreries amb el «thriller» «El preu de la sang»

L’autor de Breda recupera la protagonista de la seva primera novel·la, un llibre autopublicat a Amazon que li ha obert les portes d’una editorial

Jordi Coll Vinyoles.

Jordi Coll Vinyoles. / DdG

Alba Carmona

Alba Carmona

El bredenc Jordi Coll Vinyoles acaba de publicar un thriller ambientat al Pirineu, El preu de la sang. L’autor, terrissaire de professió, escriu novel·les de misteri i intriga des de fa anys, però arran de l’autoedició de la seva primera obra, L’increïble cas de l’ardiaca de noranta anys, va captar l’atenció d’un gran segell, Rosa dels Vents. Ara s’estrena en el mercat editorial convencional amb una història de suspens que arrenca amb la desaparició d’una nena i la troballa d’un cadàver en un petit poble del Pallars Sobirà.

Per a investigar els dos casos, Coll recupera el personatge de la inspectora Renée Colomer, que ja apareixia a L’increïble cas de l’ardiaca de noranta anys, el llibre que va autopublicar-se el 2021 a través d’Amazon i que va tenir una rebuda «sorprenent», assenyala, ja que encara ara apareix sovint a la llista dels llibres en català més venuts de la plataforma.

«Fa dotze o tretze anys que escric novel·les, però les anava guardant al calaix, m’ho prenia com un entrenament», diu l’autor de Breda, que arran d’aquella novel·la autoeditada va despertar l’interès de l’editorial. «Sempre tens la il·lusió que un dia passi, però no t’ho esperes mai. Va ser com si m’hagués fitxat el Barça!», bromeja l’autor del thriller.

Assegura que tot el que escriu «sigui del gènere que sigui, té en comú el misteri i el suspens», encara que a vegades ho passa «malament». «M’encanta, però escric amb brúixola, sense tenir-ho tot ben planificat des d’un inici, em guia la història. Arrenco amb una escena al cap i em deixo portar, però a vegades això fa que m’encalli. Ara, quan la història surt bé i arribes al final, és màgic», resumeix.

En aquest cas, va ser l’escena inicial del llibre, un noi jove corrent despullat pel bosc, el que va encendre l’espurna per a un nou cas de la policia Renée Colomer, un personatge, explica, que els lectors de la seva primera obra li demanaven que tornés.

«Quan escric em sento com si estigués llegint una novel·la, perquè no sé què passarà, em guien els personatges. A partir de les preguntes que em generen, apareixen noves situacions o altres personatges. En aquest cas, vaig començar a escriure sense saber que la inspectora Renée seria la protagonista, quan se’m va aparèixer en la història, ja va estar, tot va anar rodat», explica Jordi Coll sobre un personatge «que és molt bona investigadora, però va massa a la seva».

Investigació al Pirineu

Si en el primer llibre, la Mossa d’Esquadra investigava un crim a Girona, ara es trasllada a Surenys, un poble fictici de la Vall de Cardós on ha desaparegut una nena de nou anys. Tots els veïns es mobilitzen per buscar-la, però durant la recerca topen, al mig del bosc, amb el cos d’un adolescent degollat.

El preu de la sang es presenta dimecres vinent a la llibreria 22 de Girona i el 9 de juny a Breda, mentre Coll continua escrivint. Té al cap una altra història amb la inspectora Renée, però reconeix que també té ganes de provar coses noves, perquè «és un personatge molt absorbent».