Les fotografies de Manel Lladó s'incorporaran a l'Inspai

El fotoperiodista cedeix 250.000 imatges des dels vuitanta i fins a l'actualitat

Lladó amb Piñeira i Navarro, amb el material donat.

Lladó amb Piñeira i Navarro, amb el material donat. / Eddy Kelele

DdG

El fotoperiodista Manel Lladó Aliu, que va ser cap de fotografia de El Punt, ha cedit el seu fons fotogràfic a l’Inspai, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona. Es tracta d’un fons personal amb més de 250.000 imatges dels anys vuitanta fins a l’actualitat, amb suport paper, plàstic polièster, plàstic acetat de cel·lulosa i imatge d’origen digital.

El fons representa una memòria gràfica de les comarques gironines, a partir de la seva faceta com a fotoperiodista en diversos mitjans de comunicació, però també com a fotògraf de natura, de moda, retrats d’estudi, casaments, elements patrimonials o fotografia publicitària. 

Les fotografies retraten personatges rellevants, escriptors, actors, artistes i polítics. També amb temàtica de fotografia de natura, fotografia de galeria, aèries, de patrimoni, postal comercial, fotoperiodisme, vida social i esdeveniments, política, successos, urbanisme i fotografia social. 

Els formats fotogràfics que composen el fons, van des del 35 mm, les diapositives i la imatge digital en JPEG, des del blanc i negre al color, cada tipologia representa a parts iguals la totalitat del fons. I la tècnica fotogràfica per a les imatges analògiques és la gelatina de plata de revelatge químic.  

Des del seu inici, l’ingrés de fons procedents de fotògrafs de premsa, de fotoperiodistes, ha estat una de les prioritats de l'Inspai. Des dels ingressos inicials dels fons Pablito, Joan Comalat o Dani Duch, passant després pels de Rafael Vilarrubias, Jordi Soler o Miquel Ruiz i fins els més recents com el de Pep Iglésias i Marçal Molas, una trajectòria que té la lògica continuïtat amb l’ingrés del fons Manel Lladó. Aquest conjunt de fons configuren un corpus d’imatges amb un valor excepcional, en tant que documenten la història més recent de les comarques gironines, vista des de la perspectiva dels professionals de la imatge que treballen en els mitjans de comunicació, un llenguatge divulgador d’un coneixement profundament arrelat al territori i a la seva realitat. 

El fons Manel Lladó inclou esdeveniments de la vida social de les comarques gironines, actes polítics, visites institucionals, successos, i també els canvis urbanístics que ha sofert el territori gironí al llarg d’aquests anys, viatges, excursions, i fotografies aèries, ja que durant molts anys Manel Lladó era convidat a volar amb helicòpter i ha realitzat salts amb paracaigudes que han quedat captats per la seva càmera.  

Durant una època va residir al municipi d’Aiguaviva on va realitzar varis reportatges dedicats al municipi, com el de les masies del poble, algunes ja desaparegudes.