Vetusta Morla: «El folklore apel·la a la identitat i a la proximitat»

La banda madrilenya, que enguany celebra els seus 25 anys de carrera, arriba dissabte vinent a la platja gran de l'Estartit en el marc del festival Ítaca, compartint escenari amb La M.O.D.A., Triquell i els gironins Carmen 113

Vetusta Morla

Vetusta Morla / Jerónimo Álvarez

Albert Cornellà

Albert Cornellà

El 24 de juny de 2022 la banda madrilenya de pop-rock Vetusta Morla tocava el cel reunint fins a 35.000 persones al Wanda Metropolitano en un concert «memorable» que van enregistrar i que va acabar donant com a fruit Bailando hasta el apagón, un disc en directe publicat a finals de l’any passat que s’acompanya d’una peça audiovisual. Dissabte vinent, just quan es complirà un any d’aquella històrica actuació, els autors de cançons memorables de l’indie espanyol com Copenhague, Valiente o 23 de Junio pujaran a l’escenari de la platja gran de l’Estartit per compartir en directe el seu cançoner en una vetllada que també comptarà amb La Maravillosa Orquestra del Alcohol (La M.O.D.A), Triquell i els gironins Carmen 113, dins de la desena edició del festival Ítaca. Cultura i Acció.  

«Va ser una passada. Suposo que des del punt de vista d’algú que ens veu des de fora és complicat de creure que per a nosaltres va ser sorprenent ser allà dalt. Però va ser molt bonic i emocionant. I a més, d’aquest concert en concret em sento molt orgullós perquè vam aconseguir traslladar aquesta màgia del que és col·lectiu, com de ballar al voltant d’una foguera, a un grup de 35.000 persones» recorda sobre aquell concert al Metropolitano Juanma Latorre, guitarrista, teclista i lletrista d'aquest sextet nascuda el 1998, enguany fa 25 anys, al municipi madrileny de Tres Cantos. 

Si bé en aquella fita assolida ara farà un any, Vetusta Morla va interpretar un bon grapat dels seus èxits, els temes del seu darrer disc d’estudi, Cable a la tierra (2021), es van erigir en la columna vertebral. Es tracta d’un treball en el qual la banda va apostar per explorar les sonoritats i els ritmes del folklore de part de la península i de l’altra banda de l’Atlàntic, «sense deixar de banda la nostra essència més rockera». 

El treball va sorgir «arran de les experiències viscudes amb aquell aïllament que va comportar el confinament» dels mesos de pandèmia. «El fet de privar-nos de tota aquesta vida tan estimulant per quedar-nos en el reducte més petit de la intimitat i les relacions socials, ens va fer veure que moltes estaven una mica debilitades o descurades. Que aquell món tan obert i connectat amb viatges amb tantes persones d’arreu del món estaven molt bé però havien fet que descuidéssim una mica la mirada propera. Aquesta relació amb la gent de la família, amb les amistats, amb la gent del nostre barri» resumeix Latorre.

«Ens va semblar que recórrer al folklore era apropiat per vestir musicalment aquesta idea. Precisament aquesta música d’arrel apel·la a la identitat i a la proximitat» assegura el guitarrista, que reconeix que per a la seva generació «el folklore era com una cosa de gent gran i de dretes» fins que, de sobte, ell va descobrir que és «tot el contrari». Latorre també reivindica a la palafrugellenca Sílvia Pérez Cruz, Rodrigo Cuevas o Raül Fernández «Refree» com a «gran font d’inspiració». 

Un quart de segle de vida

Vetusta Morla arribaran a l’Estartit en l’any en el qual bufaran ni més ni menys que 25 espelmes del que és i ha estat «l’aventura» de les seves vides. «Ha estat una cosa que ens ha canviat radicalment l’existència i que va sorgir a més de la més absoluta honestedat i de la fe cega en allò que fèiem. Vam estar gairebé una dècada tocant sense tenir repercussió mediàtica, viatjant en una furgoneta i cadascú amb la seva feina. En un moment allò va fer un tomb. Es va convertir per complet en la nostra vida i ens va brindar una oportunitat única de dedicar-nos al que més ens agrada fer» apunta el músic. 

Malgrat tractar-se d’una xifra especial, aquest grup, al qual el seu vocalista, Pucho, acostuma a definir com a «col·lectiu», no té previst celebrar-ho més enllà de continuar compartint la seva música a l’escenari. Tot i això, tal com assenyala Latorre, el pròxim 30 de desembre, dia en el qual farà 25 anys del seu primer concert, els sis membres de la banda faran un brindis «en privat». 

Subscriu-te per seguir llegint