Un espectacle de carrer dona el tret de sortida a cinc dies de teatre amateur

El nou Fitag portarà fins dissabte espectacles gratuïts a Girona, Caldes, Maçanet, Llançà, Sant Gregori i Vidreres 

La companyia Tràfec protagonitza l’espectacle inaugural, marcat per una calor sufocant, al costat de l’espai Envela’t

Carla Ventura

Tràfec Teatre, un grup d’artistes que avui ha visitat Girona des de Berga, ha inaugurat la 23a edició del Festival Internacional de Teatre Amateur (Fitag) amb una fusió de les obres de teatre gestual Descria-les! i Petons al carrer, una peça inspirada en Les Criades de Jean Genet. D’aquesta manera s'han mimetitzat en l’espai de davant la Casa de Cultura en una tarda en la qual, tot i una calor sufocant que ens podria haver fet quedar a casa, l’art ha sortit al carrer per a donar la benvinguda a un públic encuriosit per l’Envelat. Aquest es tracta d’un nou espai, una carpa en la qual s’ha proposat una programació plena d’activitats per a tots els públics durant el dia i les sessions Fitag Nits, amb diferents representacions, fins al dissabte 26 d’agost.

La mostra es desenvoluparà en diferents espais de la ciutat de Girona i també a Caldes de Malavella, Llançà, Maçanet de la Selva, Sant Gregori i Vidreres. Així, el festival arribarà a diferents localitats de la província per aportar innovació als seus escenaris. L’objectiu és apropar les arts escèniques de caràcter amateur a poblacions de tot el territori i oferir possibilitats d’intercanvi a les companyies residents i les foranes. Aquest any participen al FITAG grups de teatre amateur de Catalunya, Andalusia, Galícia, Múrcia i companyies de Colòmbia, Grècia, Itàlia, Polònia, Romania i Rússia

La programació del FITAG es pot consultar al web www.fitag.cat. Tots els espectacles són gratuïts, i es poden reservar entrades des del mateix web. La reserva d’entrada assegura la plaça fins a 10 minuts abans de l’inici de la funció. A partir d’aquell moment s’obriran les portes al públic sense reserva i per ordre d’arribada. L’eslògan d’aquest any és «El FITAG surt al carrer», i el festival comptarà amb un nou espai escènic, un envelat on s’oferirà cada matí una selecció d’activitats i tallers per a tots els amants del teatre i la cultura catalana. Una de les atraccions destacades del festival seran els espais de trobada amb les companyies participants en el festival, que oferiran als assistents l’oportunitat de conèixer actors i actrius de tot el món que hi prenen part. 

«Hem tornat, tot i que ja se sabíem que la maniobra no resultaria senzilla, i des del 2006 que no hi havia un canvi tan gran d’una edició a l’altre»

Xavier Valentí

— Portaveu de la direcció del Fitag

A més, per donar la benvinguda a una entrega plena de novetats, Jordi Camps, vicepresident quart i diputat de Cultura de la Diputació; Gemma Geis, vicealcaldessa de Girona; Maria Josep Porta, directora dels Serveis Territorials d’Administració Local de la Generalitat a Girona, i Xavier Valentí, portaveu de la direcció del Fitag, han obert les portes de l’Aula Magna de la Casa de Cultura. En el col·loqui, l’agraïment i l’amor per l’art, la cultura i el teatre han estat els protagonistes, fins i tot en diferents idiomes. Valentí ha recordat com Fitag s’acomiadava en el mateix escenari feia un any i que «hem tornat, tot i que ja se sabíem que la maniobra no resultaria senzilla, i des del 2006 que no hi havia un canvi tan gran d’una edició a l’altre» ha dit, i ha afegit que «per a pilotar-la s’hi van oferir només dos equips (això sí) tots ells carregats d’amor i responsabilitat per a aquest esdeveniment i avui, ambdós estem aquí».

I és que després de la sortida de Martí Peraferrer, director artístic del certamen durant els darrers divuit anys, un nou equip d’organitzadors aixoplugat sota la productora Baowatt de Quart agafa les regnes del festival amb la voluntat de guanyar més presència al carrer i obrir-lo a tota mena de llenguatges escènics.

Subscriu-te per seguir llegint